Boekenraad Bestsellers

Bestsellers: De opmars van het essay

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip. 

Hart voor vrouwen van Angela Maas is een van de getipte boeken deze week. Beeld RV

Is het essay aan een opmars bezig? Het stond de afgelopen week in elk geval volop in de belangstelling. Eerst werden de Jan Hanlo Essayprijzen uitgereikt: de JHEP Klein ging naar De ongewone zoon van Tom Springveld, de JHEP Groot werd gewonnen door Carolina Trujillo’s Meisjes in blessuretijd, dat van de bekroning profiteert en op 9 de Volkskrant Toptien is binnengekomen. Volgens de jury bevat de bundel ‘schitterende essays’ waarin ze ‘met al haar koppigheid, humor en directheid laat zien dat de werkelijkheid, dat grillige, veelkoppige monster, altijd nieuwe, persoonlijke verhalen nodig heeft om zichtbaar te worden’.

Dat het genre ook misbruikt kan worden, liet Thierry Baudet zien met zijn stuk naar aanleiding van Michel Houellebecqs nieuwste roman Serotonine (in zowel de Volkskrant Toptien als de CPNB Bestseller 60 – het boek dus, niet het essay). Daarin grijpt hij het oeuvre van de Franse schrijver aan om zijn eigen ideeën uit te venten, waaronder die over de moderne vrouw: van haar zou worden verwacht dat ze net als de man een carrière nastreeft, met als gevolg dat ze nauwelijks meer kinderen krijgt en dus gefrustreerd raakt. Nee, zo’n gelijkwaardige relatie waarin de genderrollen inwisselbaar zijn, dat vindt Thierry maar niks.

Er zíjn wel degelijk verschillen tussen mannen en vrouwen die onderkend moeten worden, betoogt Angela Maas in Hart voor vrouwen (op 7). Maar dan gaat het over het hart en de bloedvaten (die bij vrouwen anders verouderen dan bij mannen) en is het doel dus een goede behandeling en uiteindelijk het redden van levens – niet de terugkeer naar een traditionele samenleving waarin vrouwen tweederangsburgers zijn.

Volkskrant Boekenraad Top 10

1Rob van Essen: De goede zoon; Atlas Contact

2Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

3Sonja Bakker: Summerproof met Sonja; De Zonnestraal

4Inge Ipenburg: Moordenaarsstorm; Pepper Books

5Lonely Planet’s Rotterdam

6Ad ten Bosch: De IJssel stroomt feller dan de Amstel; Van Oorschot

7Angela Maas: Hart voor vrouwen; De Arbeiderspers

8Michel Houellebecq: Serotonine; De Arbeiderspers

9Carolina Trujillo: Meisjes in blessuretijd; Ambo Anthos

10Peter Buwalda: Otmars zonen; De Bezige Bij

De boekentip van... Ine Soepnel (boekhandel Van Someren & Ten Bosch): Angela Maas, Hart voor vrouwen.

Cardioloog Angela Maas heeft een belangrijke boodschap: het vrouwenhart is wezenlijk anders dan het mannenhart, maar in de geneeskunde is dat besef nog niet doorgedrongen. ‘We leggen vrouwen standaard langs de mannelijke meetlat, maar vrouwen zijn geen kleine mannen’, schrijft ze. Haar boek geeft een helder overzicht van risicofactoren en behandelmogelijkheden van hartklachten bij vrouwen. Schokkend vond ik de vele voorbeelden van vrouwen die van het kastje naar de muur zijn gestuurd. Hart voor vrouwen is een hartstochtelijk pleidooi voor meer kennis van het vrouwenlichaam en verdient het om breed gelezen te worden: door vrouwen, door artsen, door iedereen.

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Bol.com, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden