Bedrijfsleven overspoelt schaatsmarkt

De firma die de schaatssport een nieuw gezicht gaf, Sanex, stapte woensdag na vijf jaar van het ijs en zag prompt een nieuw bedrijf dankbaar de leemte opvullen....

De sponsorwisseling markeert een nieuw tijdperk in het schaatsen. De herhaalde waarschuwing vanuit de bond dat de schaatsmarkt te klein zou zijn om structurele interesse vanuit het bedrijfsleven te genereren, is in de voorbije weken gelogenstraft. Momenteel smeedt een handvol bedrijven plannen om een commerciële schaatsploeg te formeren. Dat de overname van Sanex door TVM in amper drie weken beklonken was, is even illustratief.

En met de toenemende interesse van het bedrijfsleven stijgen tevens de budgetten in de schaatssport, zo leerde teammanager Patrick Wouters. 'Onder Sanex hadden we al een royaal budget, maar nu onder TVM zijn de mogelijkheden toch nog weer iets groter. Dat is ook ons streven: steeds de lat een stukje hoger leggen. Die ontwikkeling van de commerciële ploegen zal nog jaren doorgaan.'

TVM ambieert een voortrekkersrol. De firma trad veertien jaar aaneen (1985-1999) op als wielersponsor en spendeerde in dat métier bedragen die (vooralsnog) in de schaatssport niet gehaald worden. In dat perspectief paste ook de opmerking van TVM's commercieel directeur Arjan Bos dat er financieel nog ruimte is om de schaatsploeg met twee man uit te breiden. Twee wereldtoppers, wel te verstaan.

De teamleiding sprak al met Ids Postma en wereldkampioen sprint Jeremy Wotherspoon, maar of het gedane aanbod hen kan verleiden is twijfelachtig. Postma zit momenteel aan de onderhandelingstafel met Frisia, dat rond hem en Marianne Timmer een ploeg wil bouwen. Wotherspoon is verknocht aan Canada en sloeg om die reden vorig jaar al een riant aanbod van het inmiddels ter ziele gegane Unit 4 af.

TVM heeft bovendien geen haast, zei Bos. 'Voor hetzelfde geld gaan we de winter in met de ploeg zoals die nu is. Wotherspoon en Postma zouden heel goed bij ons passen, maar we zetten niet alles op alles zetten om ze te krijgen. In het geval van Postma zijn er nog andere partijen die er meer belang bij hebben hem te contracteren. Ik denk dat wij minder ver zullen gaan met ons aanbod.'

Met vijf schaatsers is de TVM-ploeg niettemin bijna verdubbeld ten opzichte van de vroegere Sanex-formatie. Het trio uit de afgelopen winter, Ritsma, Hersman en sprinter Van Velde, krijgt op weg naar Salt Lake City 2002 gezelschap van stayer Bob de Jong, die over kwam van SpaarSelect, en allroundtalent Ralf van der Rijst, die vorig seizoen deel uitmaakte van de kernploeg van Gemser.

De transfer van Bob de Jong duidt op een nieuwe trend. In het besef dat de schaatsmarkt nu een handvol ploegen kent, lijken schaatsers sneller geneigd na een teleurstellend seizoen hun geluk in een nieuwe omgeving te beproeven.

Nadat De Jong zich in de slotweken van het seizoen kritisch had uitgelaten over SpaarSelect-trainer Mueller bleek TVM bereid hem te adopteren. Dat De Jongs contract bij SpaarSelect nog doorliep tot 2002 bleek geen beletsel.

Iedere sportman zoekt naar erkenning en bij zijn vorige werkgever, waar Gianni Romme alle aandacht opeiste, kon De Jong dat naar eigen zeggen niet vinden. 'In de training reed ik steeds achter die ene persoon aan en in de wedstrijd was het precies hetzelfde. Ik moet hem voorbij. Dat is de voornaamste reden dat ik nu in deze nieuwe ploeg zit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.