De gidsHet nieuwe eten

‘Basissaus wit’ is een veel te zoute nieuwkomer in de sauslaan van de supermarkt

Wat ze verzinnen, in de voedselindustrie!

De ‘basissaus wit’ van Remia.

Een lekker bord pasta carbonara is als een kinderboerderij: je vindt er kippen (ei), varkens (guanciale) en koeien (parmezaan). In goed Nederlands heet het gerecht ook wel ‘pasta met witte saus’ en wordt het bereid met hamblokjes, geraspte Goudse en een willekeurige bleke substantie uit de sauslaan van de supermarkt. 

Nieuwkomer in die laan is ‘basissaus wit’, een plantaardige en lactosevrije vloeistof uit de cuisinelijn van Remia. De saus wordt in de markt gezet als een soort grondverf die je bijvoorbeeld kunt aankleden met ‘een halve eetlepel truffelpasta’ en over pasta of vis kunt gieten. Tegen de tijdsgeest in ontbreekt een groot label ‘VEGAN’ op de verpakking. 

Een poging met basissaus wit een faux carbonara te maken, tovert alleen bij een veganist met heimwee naar een bord boerderijdieren een glimlach op het gezicht. De textuur heeft iets romigs en de zelf toegevoegde champignons maken veel goed. Maar voor een oer-Hollandse pasta met witte saus is-ie echt veel en veel te zout. 

Advies aan Remia: haal basissaus wit uit de sauslaan en zet ’m als veganistische ‘ckarbonara’ naast de ‘kipstuckjes’ en ‘respeckjes’ van de Vegetarische Slager.

Cijfer: 5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden