De Gids Proeverij

Barolo is een echte winterwijn, mits je bereid bent er wat meer voor te betalen

Nebbiolo Langhe Ochetti Ratti

Wat is de glorie van barolo? Zijn verleidelijkheid. En dat is gek, want aan de buitenkant is hij zo makkelijk niet: stroef van de tannine en met weinig kleur. Maar bijt daar doorheen en hij pakt je in, betovert je met een werveling van rozengeur, bosgrond en truffel, aardse aroma’s waardoor je je op het mos van een woud zou willen uitstrekken, hopend, vertrouwend zelfs op een midzomernachtdroom met flink wat open-minded nimfen en satyrs.

Barolo is duur. Als hij dat niet is moet je hem wantrouwen. Want dan koop je een fles met alleen-buitenkant-barolo, wrang en vreugdeloos. Nee zeg, dan gaan we liever naar een alternatief. De Ochetti 2016 van Ratti bijvoorbeeld is een langhe nebbiolo, gewoon van een hortje verderop in de streek. Zelfde druif, zelfde maakmethode. Dat hij dan toch nog 19 euro moet kosten? Tja, Renato Ratti is niet de eerste de beste. Je krijgt er een heerlijke wijn voor terug, zwoel dampend van aardbei en kers en met het zich ontwikkelend bouquet van paddestoel en, jawel, rozen. Een jaartje of twee donker wegleggen zal dat versterken. Echte winterwijn.

Ochetti Langhe Nebbiolo 2016, Renato Ratti, € 18,99 Gall & Gall

prijs/ kwaliteit 8

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.