Stijladvies Fajah Lourens en Arnon Grunberg

Arnon Grunberg zonder riem is als Harry Mulisch zonder pijp

Stijladvies

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws en LINDA.tv

En terwijl ik vanaf mijn vakantieberg neerkijk op het Madeirese dorp Fajã de Ovelha denk ik maar aan één ding. Aan de killerbody van Fajah Lourens. Die ik niet heb. Ook niet na vijftien keer de berg op en neer, dertig yogasessies en achthonderd sit-ups. Laat ik dan maar kijken hoe zij er gekleed uitziet. Deze foto is zo'n vier jaar oud, maar geloof me: de thans 36-jarige heeft niets ingeboet aan schoonheid en strakheid. Integendeel. Een korte blik op haar cv leert dat ze van alle hippe handel thuis is: model, actrice, modeontwerper, dj en natuurlijk bestsellerschrijver van boeken hoe men zo'n moordlijf als het hare verkrijgt. In die laatste hoedanigheid verdient ze meer dan een dik belegde boterham, hoewel ik betwijfel of ze die ook daadwerkelijk opeet. Hier zien we haar in een showstopper waaraan de designer niets onbenut heeft gelaten voor een sexy uitkomst. Een naveldiep decolleté, een kruishoge split en - u ziet het misschien nog net - geen rug. Dat wat resteert staat haar fabuleus. Elke keer als ik dit trio van strategisch elimineren van stof zie, vraag ik me af wat ik er nou echt van vind. En vandaag geef ik antwoord: nee, ik vind het te veel, terwijl er duidelijk sprake is van te weinig. Ik durf zelfs te zeggen dat ik het saai vind, zo'n 'bloot nummertje'. Stijl mét humor is mijns inziens de allerbeste spectaculaire entree. Heb je geen killerbody voor nodig. Daartegenover: hier kan ook de stem van gifgroene jaloezie spreken.

Fajah Lourens op het Gouden Televizier-Ring Gala in 2014.

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire

'Kleding is een informatiedrager', schreef Arnon Grunberg zelf ooit, maar het is gissen naar de informatie die de beroemde auteur zelf wil overdragen met zijn garderobe. Wat treffen we aan in zijn kledingkast? Hij draagt weleens een jeans, een enkele keer een trui of een leren jack, bijwijlen een pak. Voorheen waren die pakken steevast veel te groot, tegenwoordig draagt hij ze wat meer op maat, al blijft hij het gezegde 'een grote broek aantrekken' nog te letterlijk nemen.

Grunberg varieert er monter op los, met eigenlijk maar één constante: hij draagt altijd een riem. Grunberg zonder riem is als Harry Mulisch zonder pijp. De riem moet het allemaal bij elkaar houden, de verschillende outfits, de romans, de essays, de toneelstukken, de alter ego's. Al had hij beter voor bretels kunnen kiezen, een broekophouder die - als we hier een doelstelling van fitgirl Fajah Lourens mogen lenen - wél iets doet voor je lichaam, althans voor de optische waarneming daarvan. Verticale lijnen suggereren lengte, ideaal voor de kleinere schrijver.

De man die acht jaar lang de voorpagina van deze krant van een voetnoot voorzag, bezit prachtige leren laarsjes en evenzo fraaie Italiaanse loafers. Het is me daarom een raadsel waarom hij kiest voor deze fletse dress sneakers. Omdat het hier Grunberg betreft, zijn die groene kousen vast een metafoor voor iets. Maar ja, waarvoor hè?

Arnon Grunberg
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden