REPORTAGE

Antalya mist zijn Russische gasten

Sinds Turkije een Russisch vliegtuig uit de lucht schoot, is Antalya in mineur. Nu de Russische toeristen en voetbalclubs wegblijven, dreigen honderden hotels failliet te gaan.

Russen in het Kremlin Palace Resort in Antalya, met achter hen een replica van het Nationaal Historisch Museum in MoskouBeeld Nick Hannes

'Wij houden van de Russen, omdat ze altijd veel geld uitgeven', zegt Ramazan Bezirci van reisbureau Belmondo. 'Ik hoop nog steeds dat ze blijven komen, maar het ziet er niet goed uit.'

Het kantoor van Bezirci ligt aan de hoofdweg van Kundu, net buiten Antalya, waar een toeristisch district begint met meer dan twintig megalomane hotels, speciaal voor Russische gasten. De reclameteksten op de gevel van het reisbureau zijn behalve in het Turks ook in het Russisch, de toeristische folders van Antalya en omgeving op het bureau van Bezirci zijn in het Engels en het Russisch. Het enorme TerraCity winkelcentrum - 'slechts 10 minuten vanaf uw hotel' - wordt ook nog steeds in het Russisch aangeprezen.

Maar de Russische toeristen blijven weg sinds de Turkse luchtmacht op 24 november op de grens met Syrië een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot en een woedende president Vladimir Poetin het toerisme naar Turkije in de ban heeft gedaan. De Turkse toeristensector lijdt sindsdien grote verliezen en honderden hotels aan de Turkse kust staan nu te koop - ook dit soort klappen deelt de geopolitiek rond de Syrische oorlog uit.

Spanje profiteert

De grootste touroperator ter wereld, de TUI group, maakte deze week bekend dat de boekingen naar Turkije voor komende zomer met 40 procent zijn gedaald. Vooral in Duitsland neemt de vraag af, maar ook in Nederland ziet TUI een verschuiving. Als alternatieve zonbestemmingen komen Spanje en Bulgarije op. Het aantal boekingen van Spaanse hotelbedden is met 13 procent gestegen. Ook all-inclusivehotels in Bulgarije zijn in opkomst. Niet alleen als alternatief voor Turkije, ook de door terreuraanslagen getroffen landen Tunesië en Egypte worden gemeden.

Boekingen afgezegd

Ieder zomer kwamen volgens Bezirci van reisbureau Belmondo rond de 4,5 miljoen Russen naar Antalya om uitbundig vakantie te vieren. Het afgelopen seizoen daalde dat aantal al naar 3,8 miljoen omdat de roebel flink in waarde is verminderd. 'Daar is nu dat neergeschoten vliegtuig bijgekomen. We zijn nog niet wanhopig, maar de zaken gaan heel slecht. We krijgen weinig boekingen binnen en wat we hadden aan Russische boekingen wordt afgezegd.'

Tot overmaat van ramp voor de reisagenten zijn ook de Turkse chartervluchten naar Rusland weggevallen. Veel Turken hebben een vrouw en kinderen in Rusland en vlogen tot voor kort vaak heen en weer. Maar één van de Russische boycotmaatregelen is dat Turken vanaf 1 januari een visum nodig hebben. 'Zo'n visum is duur en het is lang wachten voor je het krijgt', zegt Bezirci. 'Ik schat dat we daardoor bijna 90 procent van de charters naar Rusland kwijt zijn.'

Hasan Karlik van Hekar Travel is daarom op zoek naar nieuwe markten. 'Als de Russen niet meer komen dan moeten we anderen hier naartoe zien te halen. Misschien meer toeristen uit de Arabische landen, dat zou een alternatief kunnen zijn.'

Beeld Nick Hannes

Totale schade

Het is nog te vroeg om te berekenen wat de totale schade van de Russische boycot voor het Turkse toerisme zal zijn, maar vast staat dat het in de vele honderden miljoenen loopt. Voorzitter Abdurrahman Karamanlioglu van de Denizli Colossae-hotelgroep zei in een interview met Today's Zaman dat er inmiddels 1.318 hotels langs de Egeïsche en Middellandse Zeekust te koop staan als gevolg van de Russische sancties.

Antalya is koploper op de verkooplijst met 410 hotels voor een totale waarde van 9,4 miljard euro. 'Wij zeggen waar het op staat, terwijl de autoriteiten zich nog goed proberen te houden. We hebben zwaar te lijden onder de vliegtuigcrisis. Vooral de hotels in Antalya, sommige zijn al maanden dicht, de meeste staan aan de rand van het bankroet.'

Duitsers vormen in aantal de grootste groep toeristen die Antalya, Istanbul en andere delen van Turkije bezoeken. Maar na de zelfmoordaanslag op 12 januari in Istanbul, waarbij elf Duitse toeristen om het leven kwamen, loopt ook dat aantal terug. De belangrijkste cruisemaatschappij in de regio, het Duitse Aida Cruises, heeft voor 2016 haar cruises uit veiligheidsoverwegingen voorlopig opgeschort. In plaats daarvan wijken de cruiseschepen uit naar Griekenland.

Beeld de Volkskrant

Trainingskamp

In de wintermaanden verdient Antalya normaal gesproken aan de komst van voetbalteams, die het milde klimaat aan de Middellandse Zee opzoeken voor een trainingskamp. Ze komen volgens de Turkse sportbonden uit zeventig verschillende landen en brengen jaarlijks 100 miljoen euro in het laatje. Antalya telt dan ook maar liefst 140 sportvelden, en 23 hotels hebben een eigen trainings- en speelveld. Ook Nederlandse clubs maken er gebruik van: Ajax trainde begin januari bijvoorbeeld nog in het nabijgelegen Belek.

Bijkomend voordeel voor de clubs is dat de enorme hotelcomplexen met namen als Royal Holiday Palace, Concorde de Luxe Resort en Sherwood Resort Hotel goed van de buitenwereld worden afgeschermd en niet van pottekijkers houden. Het Kremlin Palace - inderdaad een kopie van het Kremlin in Moskou - lijkt heel even iets gastvrijer dan de andere hotels, maar de chef van de veiligheidsdienst maakt al snel een einde aan de onderzoekstocht. Na enig aandringen vertelt hij wel dat alle Russische voetbalclubs, en dat zijn er vele tientallen, uit Antalya zijn weggebleven. Ze kozen voor Cyprus of Griekenland.

Beeld Nick Hannes

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden