De gids Stijladvies

Annemarie Jorritsma lijkt twintig jaar jonger en Jean Pierre Rawie pakt uit alsof het 1894 is

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws en LINDA.tv

Deus meus! Senator Annemarie Jorritsma heeft wel een heel dikke winterjas uitgetrokken. Twintig kilo is de VVD-vrouw inmiddels kwijt. Met behulp van het eiwitdieet, zo lees ik op haar blog op almerevaltaf.nl waarop de ex-burgemeester van Almere samen met haar ex-stadsgenoten de strijd tegen de kilo's aangaat. Voor wie dit eetpatroon niet kent: knetterveel proteïnen en veel minder van de rest. De een zweert erbij, de ander vindt het een gevaarlijk baggerverhaal. Maar klaarblijkelijk werkt het voor Annemarie. We zien haar in een goed gekozen tuniekjurk vol vrolijke ballonnen. Of hemellichamen - daar wil ik even vanaf zijn. De robuuste ketting lijkt ook geschikt om verslapping van de nekspieren tegen te gaan maar past vlekkeloos bij de joviale Jorritsma. Naar beneden toe wordt de look, door de blauwgrijze maillot en de loafers, meer corporeel. Een blazer erbij met ad fundum non magis op het borstzakje en Annemarie kan zo terug naar de JOVD. Twintig kilo eraf = twintig jaar jonger. Chapeau!

Hiermee besluit ik tevens mijn bijdragen aan deze rubriek. Ik stak de afgelopen jaren met veel plezier, geheel schaamteloos en ongevraagd, mijn neus in andermans kledingkast. Het leverde mij fans en een paar onvermijdelijke stijlloze haters op. Tegen bekende vrouwen zeg ik: trek gerust een lila fleecetrui met een witte legging en slangenleren cowboylaarzen aan op de rode loper. En tegen u zeg ik: erat voluptatum.

Annemarie Jorritsma Beeld Matthijs Albers/STORY

Arno Kantelberg, Hoofdredacteur Esquire

Niet zo lang geleden vroeg de Rijksuniversiteit Groningen aan Jean Pierre Rawie om een lezing over Nederlandse poëzie te houden in het Engels. Dat kwam hem als vrij krankjorum voor, schreef de geliefde volksdichter in het Dagblad van het Noorden, de krant waar hij columnist is. Hij opende dat relaas met: 'Mij gewerd een uitnodiging van de Groningse Alma Mater een lezing te houden over mijn dichtwerk en deszelfs totstandkoming.' Een zin als een driedelig pak. Kostelijk.

Wie Jean Pierre Rawie voor het eerst ziet, zal hem niet misverstaan voor iets anders dan een dichter. We zien hem door Groningen banjeren in driedelig double-breasted met wapperende, zwarte cape, gedecoreerd met de accessoires die het imago van de erudiete dichter versterken: het zakhorloge, de monocle, de wandelstok, de te jonge vriendin.

In zijn gedichten mag het dan vaak herfst zijn, in de garderobe wordt er uitgepakt alsof het 1894 is en er in zijn paspoort niet Jean Pierre Rawie staat, maar Lodewijk van Deyssel. Ik betwijfel of Rawie zijn pakken op maat laat maken, zoals Van Deyssel deed, maar dít hebben ze wel gemeen: de das is steevast perfect gestropt, met een sexy gleufje onder de knoop. Een dasspeld ontbreekt niet.

'Het stemt weemoedig te bedenken dat de situatie in de Gouden Eeuw volstrekt anders was', schreef hij in de krant. Ja, het zijn vulgaire tijden. Maar dat ligt niet aan hem.

Jean Pierre Rawie Beeld Hollandse Hoogte / Clemens Rikken
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.