De GidsHet nieuwe eten

Als het land in brand staat, zijn er altijd nog rookworstchips

Wat ze verzinnen, in de voedselindustrie!

Wie Hema zegt, zegt rookworst, het traditionele Nederlandse product waarbij gemalen vlees vermengd met specerijen en zout in een omhulsel worden gestopt. Ook als er weer eens een cultuuroorlog is uitgebroken en de Hema zwaar onder vuur ligt, bijvoorbeeld vanwege verstopeitjes, Zwarte Piet, genderneutrale kinderkleding of iets met kerst- en/of feestdagen, is er gelukkig altijd de rookworst als verbindend element.

Het is dus niet zo gek dat de Hema dit populaire – zelfs in de kleinste vestiging liggen ze voor het grijpen - vleesproduct gretig exploiteert. De opblaasbare rookworst voor in het zwembad of de zee, een usb-stick in rookworstvorm, T-shirts met rookworstafbeeldingen, de worst duikt overal op.

Terug in de schappen zijn de rookworstchips, een chipsvariant die in 2014 nogal wat opzien baarde. De comeback is internationaal, zo leert de verpakking. In het Spaans heten ze patatas con sabor a salchicha ahumada, in het Duits Chips mit Rauchwurstgeschmack.

Rookworstchips smaken slechts vaag naar rookworst, zo blijkt. Nog een kanttekening: het had iets minder zout gemogen. Het goede nieuws voor vega’s:  anders dan je zou verwachten bevatten rookworstchips geen spoor van worst. Het zijn de specerijen die het ‘m doen.

Cijfer: 6,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden