DE GIDS burn-out special

Alle mooie verhalen lezen over burn-out en stress? Dat kan in de speciale tableteditie

De afgelopen weken besteedde de Volkskrant extra aandacht aan het fenomeen burn-out. Wat is een burn-out, en hoe voorkom je het? De mooiste verhalen van filosofen, historici en psychologen over het opbrandsyndroom lees je komende zondag in onze speciale tableteditie

Tableteditie

Steeds meer abonnees lezen de krant met de nieuwe tablet-editie. U vindt er elke dag de verhalen uit de papieren krant, inclusief video’s, podcasts, animaties en interactieve elementen. Op zon- en feestdagen, wanneer er geen krant in de brievenbus verschijnt, brengen we regelmatig speciale (thema)edities uit.

Een burn-out is geen nieuw verschijnsel. Aan het eind van de 19de eeuw, met de komst van de trein, de telefoon en de industriële samenleving, deed de term ‘zenuwzwakte’ al zijn intrede – ook wel ‘neurasthenie’ genoemd. Ruim honderd jaar later is de term in medische kringen nog altijd springlevend: iedereen met een burn-out valt onder de neurasthenie-code in de huisartsstatistieken. En dat zijn er volgens TNO steeds meer. De Volkskrant vroeg zich af: hoe opgebrand is Nederland?

Net als zenuwzwakte wordt burn-out gezien als een gevolg van ingrijpende maatschappelijke veranderingen. Te denken valt aan de verregaande automatisering en de digitale revolutie, de druk om altijd bereikbaar te moeten zijn en de overmaat aan prikkels. Dit zijn allemaal stressoren waar ons brein zich totaal geen raad mee weet.

Wetenschapsredacteur Ianthe Sahadat ging de afgelopen weken op zoek naar mensen die zich in het fenomeen burn-out hebben verdiept. Ze sprak met een literatuurwetenschapper, een filosoof en een inspirerende zenleraar. De redactie speurde naar ervaringsdeskundigen en vroeg om tips die hen echt hebben geholpen. We spraken een mantelzorger, onderwijzer, journalist, marketeer, presentator, directeur en een bioloog, die allen hun overspannenheid op een andere manier te boven kwamen. De economieredacteuren onderzochten de praktische kanten van ziek thuis zitten door een burn-out. Mooi is ook het verhaal van redacteur Arno Hajitema over zijn burn-out die toch verraderlijk dicht tegen een depressie aanschurkt.  

Al deze persoonlijke en leerzame verhalen hebben we voor u verzameld in een speciale tableteditie van 17 februari die u hier kunt downloaden. Heeft u geen tablet? Geen zorg, de verhalen zijn ook nog terug te vinden op volkskrant.nl/burnout.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden