Volkskeuken Loethe Olthuis

Aardbeien onder schuimdakje

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Aardbeien onder schuimdakje (toetje voor 4 personen).

Beeld RV-Loethe Olthuis

Ooit waren toetjes ‘met schuimkop’ heel populair. Overal ging stijfgeklopt eiwit op: mijn moeder maakte beschuit met appelmoes en schuimkop, rabarber met schuimkop, custardvla met schuimkop en zelfs stoofpeertjes met schuimkop. Even in de oven en voilà: een nagerecht op stand.

In de Franse keuken gebruiken ze eiwit nog regelmatig op taart en gebak, al wordt het dan vaak eerst bros gebakken en heet het meringue. Îles flottantes, drijvende eilanden, is ook zo’n ingenieus Frans ‘dessert’ met echte vanillevla en gepocheerd eiwitschuim. Maar dat is veel meer werk, terwijl zo’n sensationeel schuimdakje echt supersimpel is. Bijvoorbeeld op aardbeien met eieren, room en vanille.

Voor dit recept kun je alle aardbeien gebruiken: zelfs die knoertharde Spaanse jongens smaken prima. Want verantwoorde aardbeien uit Nederland zijn er nog niet: ‘Hollandse’ aardbeien komen tot pakweg juni uit de verwarmde kas. Dus nog éven wachten voor echt lekkere, sappige, zondoorstoofde aardbeien ‘van de koude grond’, die dan niet koud meer is. Overigens worden die Spanjaarden in onverwarmde folietunnels geteeld en zijn, sorry, een stuk beter voor het klimaat dan Nederlandse kasaardbeien.

Ingrediënten

boter voor invetten

225 g kleine (Spaanse) aardbeien, schoongemaakt

2 biologische eieren (of met drie Beter Leven-sterren), gesplitst

50 g witte basterdsuiker

1 zakje vanillesuiker

1 volle theel. maïzena

65 ml crème fraîche (½ bekertje)

Extra: 4 kleine ovenvaste soufflépotjes

Doordat de aardbeien veel vocht verliezen, blijft het eimengsel vrij vloeibaar: je voegt de maïzena alleen toe tegen eventueel schiften. Later deze zomer kun je de aardbeien ook vervangen door hele frambozen.

Verwarm de oven voor op 200˚C. Vet de soufflépotjes licht in met boter. Halveer de aardbeien en verdeel ze over de schaaltjes. Klop daarna de eidooiers met 35 g suiker, de helft van de vanillesuiker en maïzena licht en schuimig. Roer de crème fraîche los en meng luchtig door de dooiers. Verdeel het mengsel over de aardbeien. Zet de potjes ca. 10 minuten in het midden van de oven.

Maak intussen de garde/mixer goed schoon en vetvrij en klop de eiwitten met 15 g suiker en de overgebleven vanillesuiker in een schone kom stijf en glanzend. Zet tot gebruik in de koelkast. Haal de aardbeien uit de oven en zet de ovengrill aan. Verdeel het eiwit in slordige toeven over de aardbeipotjes en zet ze nog 1-2 minuten terug in de oven tot het eiwitschuim iets bruin is: let op, het verbrandt snel! Eet direct.

Reagerenvolkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.