Plat du tourEtappe 4

21 recepten gebaseerd op de Tour. Vandaag: Truite aux amandes

Het hoort niet: de Tour de France nu de nazomermelancholie zich al aandient. Gelukkig kookt de Volkskrant met de Tour mee: 21 dagen, 21 recepten.

Beeld Rosa de Weerd

Etappe 4 dinsdag 1 september, Sisteron - Orcières-Merlette

We starten vandaag in Sisteron, het stadje naast een sabelhouw door de rotsen waardoor zich de Durance wringt. Daarna gaat het verder langs de Route Napoléon om bij Gap rechtsaf te slaan, omhoog, omhoger, omhoogst. Ja, deze etappe leidt het gebergte in, met een stevig klimmend eindstuk van 7 kilometer. Is dat een beer op de weg? Ooit heette het aankomstdorp Ourcières, afgeleid van ours, beer, een beest dat ooit talrijk was in de omgeving. De finish is in het hoger gelegen Merlette, zo’n skioord van beton waar de Fransen patent op hebben. Als de opwarming van de aarde niet te veel doorzet kunnen we hier ’s winters terecht voor geglij op latten, nu is het koeienland. Immense weiden, hellingen begroeid met grassen en bloeiende kruiden, bevolkt door krekels, sprinkhaantjes en, speciaal voor de wandelaars, steekvliegen.

Etappe 4 dinsdag 1 september, Sisteron - Orcières-MerletteBeeld Rosa de Weerd

Bij Gap heeft het peloton Napoleon verlaten. Die trekt omeletten etend verder richting Grenoble, glorie en vernedering, wij gaan richting forellen. Ooit kocht ik bij een kwekerij in de Alpen heuse beekforellen. De beekforel is de inheemse Europese soort, lastig te houden en daarom in de commercie vrijwel compleet vervangen door de van oorsprong Amerikaanse regenboogforel. Ja, er was een smaakverschil, maar de truite arc-en-ciel smaakte ook uitstekend. Laat die nou op ons liggen te wachten bij de visman en de supermarkt. Nee, geen kloek eten voor een wielrenner. Wel voor thuiszittende krantenlezers.

Truite Aux AmandesBeeld Rosa de Weerd

Truite aux amandes

Forel met amandelen

Hoofdgerecht voor 2 personen

2 forellen

Beetje bloem

50 g boter + nog wat

50 g geschaafde amandelen

½ citroen

Zout de forellen grondig van binnen en van buiten. Wentel ze door de bloem, til ze op aan de staart en tik het teveel eraf.

Verhit 50 gram boter in een mooi passende koekenpan, laat uitbruisen en leg er de forellen in. Bak rustig, op niet te hoog vuur, 4 minuten op de ene kant. Draai voorzichtig om en bak nog 3 minuten op de andere kant. Schuif, als dat lukt, ondertussen de forellen af en toe heen en weer of draai de pan eens, zodat de boter zich verspreidt, opdat hij niet verbrandt.

Til de forellen voorzichtig in een schaal en strooi de amandelen in het bakvet. Bak al omscheppend tot ze goudbruin kleuren. Doe er een eetlepel verse boter bij, laat smelten en verdeel de boter en amandelen over de vissen. Presenteer met de halve citroen erbij. Traditioneel bijgerecht is gekookte aardappelen, vastkokers, bestrooid met gehakte peterselie. Gaat u een etappe meerijden, reken dan minstens 5 kilo per persoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden