Nieuwsde Parade

Rondreizend theaterfestival de Parade komt deze zomer niet naar Rotterdam. De Parade krijgt er deze dertigste editie wel een nieuwe bestemming bij: Eindhoven.

Herien Wensink
De Parade in het Museumpark in Rotterdam.  Beeld ANP Kippa
De Parade in het Museumpark in Rotterdam.Beeld ANP Kippa

Op de plek waar het festival stond in Rotterdam, het Museumpark naast Museum Boijmans Van Beuningen, wordt gewerkt aan het evenementendek, waardoor er dit jaar voor het festival geen plaats is. Het is de gemeente Rotterdam en de organisatie ondanks verwoede pogingen niet gelukt een nieuwe plek te vinden waar de ‘artistieke identiteit’ van het festival volledig was gewaarborgd, aldus directeur Nicole van Vessum. Alternatieve locaties als het Heemraadsplein en het Vroesepark vielen af vanwege onder meer de duur van het festival en beperkingen wat betreft geluid.

Daar staat tegenover dat de Parade deze dertigste editie een nieuwe bestemming krijgt: Eindhoven. Van 29 mei tot en met 7 juni strijkt het festival neer rondom het Parktheater. Voor de programmering werkt de Parade nauw samen met dit theater. Zo krijgt het Parktheater een eigen tent op het Paradeterrein, waar jonge theatermakers uit Eindhoven te zien zijn. Verder zal het festival de handen ineenslaan met de Design Academy Eindhoven, voor bijzondere programmering op het gebied van technologie, innovatie en design. Het eerste jaar verwacht de Parade in Eindhoven zo’n 10.000 bezoekers te trekken. Binnen drie jaar zou dat aantal gegroeid moeten zijn naar 25.000 belangstellenden. De organisatie is al langer plannen aan het maken voor de vijfde stad.

Directeur Van Vessum: ‘Ik heb het gevoel alsof van vier kinderen één puber even tijdelijk het nest uitvliegt terwijl er tegelijk een nieuwe liefdesbaby op komst is. Het is enorm jammer om dit jaar niet in Rotterdam te kunnen spelen, juist nu we onze feestelijke, dertigste editie vieren. En tegelijk verheug ik me zeer op de samenwerking met Eindhoven – waar De Parade, in een vorig leven als The Boulevard of Broken Dreams, ook een geschiedenis heeft. Ik probeer op het festival naast podiumkunst ook steeds vaker andere kunstdisciplines aan bod te laten komen, en dat is bij uitstek interessant in designstad Eindhoven.’

Theaterfestival de Parade reist tussen juni en augustus traditioneel langs Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam met een minidorp van kleurrijke tenten, waarin ruim 80 voorstellingen spelen. Het - grotendeels ongesubsidieerde - festival trekt jaarlijks circa 250.000 bezoekers. Om op te starten in Eindhoven ontvangt het festival van Stichting Cultuur Eindhoven nu een subsidie van iets meer dan 87.000 euro. De organisatie denkt binnen drie jaar geen overheidssteun meer nodig te hebben.

Om Rotterdam toch ook een plek te geven op de Parade dit jaar, reist een speciale Rotterdamtent mee naar de andere steden. De Parade en de gemeente Rotterdam streven ernaar om de Parade in 2021 weer terug te laten keren in het Museumpark.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat festival De Parade niet terecht kan in het Rotterdamse Museumpark vanwege de aanleg van een nieuw museumdepot van Museum Boijmans van Beuningen. Dit is deels onjuist. De Parade kan geen doorgang vinden in het Museumpark door werkzaamheden aan het dak van de parkeergarage - ook wel het evenementendek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden