Zwitserse Robbert Dijkgraaf op planetenjacht

Marcus Werner

De van oorsprong Britse Ben Moore, hoogleraar astrofysica in Zwitserland, heet even bevlogen te zijn als de Nederlandse fysicus Robbert Dijkgraaf - bekend van optredens in televisieprogramma's als De Wereld Draait Door. Moore heeft zijn plaats in de Zwitserse media gevonden, en net als Dijkgraaf brengt hij zijn wetenschappelijke interesses enthousiast over aan een groot publiek. Misschien iets te enthousiast, blijkt uit zijn boek Hallo daar!, waarin hij een gekend thema van populairwetenschappelijke boeken oppakt: bestaat er leven buiten onze aarde?

Buitenaards leven

Dat de astrofysicus niet twijfelt aan buitenaardse wezens is duidelijk. Volgens het 'Copernicaanse beginsel' neemt de aarde in het heelal geen bijzondere plaats in en alle sterrenkundig onderzoek tot nu toe lijkt dat te bevestigen. Intussen blijkt uit de ontdekking van duizenden 'exoplaneten' die misschien wel geschikt zijn voor het ontstaan van leven, dat er mogelijk 40 miljard van zulke planeten bestaan - iedere aardbewoner een eigen planeet, schrijft Moore.

Het zou dus wel heel toevallig zijn als leven alleen maar die ene keer op aarde ontkiemde. Moore kent zijn sterrenkunde, en dist interessante feiten op over de werking en beperkingen van de Hubble-ruimtetelescoop, en wanneer een planeet een planeet is. Alleen slaat hij steeds zijpaden in, die uiteindelijk vermoeien.

Over hoe lang een keten van alle bacteriën op aarde zou zijn (vijf miljard lichtjaar), of waarmee aliens hun ruimteschip zouden verven. Het 'leven' zelf, de theorieën over het ontstaan daarvan op aarde, en of soortgelijke dan wel heel andere processen kunnen zijn opgetreden op andere planeten, doet Moore daarmee tekort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden