Zwitserse douane licht band voor 11.000 euro op

Zanger Dan Baird en zijn band Homemade Sin werden gedwongen 11.000 euro op te hoesten nadat Zwitserse douanebeambten hun materiaal en merchandise onwettelijk in beslag hadden genomen. De muzikanten - Dan Baird kent u als voorman van The Georgia Satellites en zijn solohit 'I Love You Period' - kregen te horen dat ze zich schuldig hadden gemaakt aan smokkel en dat een magistraat de maximumboete had opgelegd. Die laatste weigerde echter zijn bed uit te komen om de situatie te onderzoeken.

Homemade Sin, de band van Dan Baird (2e L.)Beeld PR

De muzikanten kregen te zien hoe hun materiaal al klaarstond op de veilingsite eBay en dat die pagina actief zou worden indien ze de boete niet betaalden.

Drummer Mauro Magellan hoestte het bedrag op, waarna de band het land in mocht mét materiaal. Van een geluidstechnicus vernamen ze achteraf dat al heel wat bands het slachtoffer werden van dergelijke oplichting aan de grens met Zwitserland.

Baird brengt nu een live dvd uit in de hoop het bedrag terug te winnen. De Zwitserse autoriteiten stellen dat ze niets kunnen doen omdat de band niet de wettelijke procedure heeft gevolgd. De bandleden werden op hun beurt nooit geïnformeerd over die 'wettelijke procedure'.

Budgetreis
Tourmanager Mick Brown vertelt het relaas aan Classic Rock: 'We begonnen net onze Europese tournee toen we na middernacht aan de Zwitserse grens aankwamen, op weg naar een klein stadje, Grabs, vlak over de grens. Onze reisagent had ons gezegd dat ons verblijf daar goedkoper zou zijn dan de grote steden. Hoe fout kan je zijn?'

'De grensovergang was verlaten en we volgden de andere wagens. Enkele honderden meters verder was ons hotel. Toen we daar parkeerden, brak de hel los. Wagens met gierende banden, zoeklichten die ons verblindden en douaniers die wapens op ons richtten'.

Smokkelwaar: cd's en T-shirts
De bandleden kregen te horen dat handelsvoertuigen niet langs onbemande grensposten het land binnen mogen. Omdat de bandleden de grens zijn overgestoken met cd's en T-shirts die worden verkocht na hun optredens, werden ze als smokkelaars gezien.

'Terug aan de grens werd ons voertuig vier uur lang doorzocht, maar al onze zogenaamde smokkelwaar lag open en bloot. Ze hebben toen al ons materiaal uitgeladen en er dan foto's van genomen, met zichzelf erbij. Een beetje zoals Amerikaanse agenten deden met doodgeschoten gangsters tijdens de Depressie. Het is duidelijk dat ze in Zwitserland rock-'n'-roll nog altijd gevaarlijk vinden'.

De douaniers verklaarde vervolgens dat ze een magistraat hadden wakker gebeld, maar dat die de bewijsstukken niet hoefde te zien om de maximumboete op te leggen.

'We kregen twaalf uur de tijd om 11.000 euro bij elkaar te krijgen. Zoniet zou ons materiaal geveild worden op eBay, onze vrachtwagen incluis. Dat allemaal op de vooravond van een tournee met 42 concerten. Nadat we terug naar ons hotel waren geëscorteerd, heeft onze drummer de boete betaald'.

'We kregen te horen dat we beroep konden aantekenen, maar niemand zei ons hoe. Toen we dat toch probeerden, bleek dat zulks niet kon omdat we de wettelijk voorgeschreven procedure niet hadden gevolgd. We hebben op geen enkel moment informatie in het Engels gekregen en niemand heeft ons de procedure uitgelegd'.

Het hele incident gebeurde een jaar geleden, met de dvd 'Viva Nashvegas' proberen Dan Baird and Homemade Sin nu de gemaakte kosten terug te verdienen.

Langharige subversievelingen
'We vragen iedereen die van rock-'n'-roll houdt om de dvd te kopen of een schenking te doen. Deze keer waren wij het, maar de volgende keer kan het jouw favoriete band zijn. Wat we ons afvragen: zou ons hetzelfde lot beschoren geweest zijn mochten we deftige kaasleveranciers geweest zijn in plaats van de langharige subversievelingen die we duidelijk zijn?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden