Lexicon der onterecht vergeten woorden Taalgebruik

Zwerk: een mooi, maar lomp woord

Afwisselend betuigen Stella Bergsma en Sylvia Witteman hun liefde voor Nederlandse woorden die je niet vaak genoeg meer hoort. Deze week: zwerk.

‘Zwerk’, zegt Steven, dat vind ik een mooi woord. We liggen op onze rug in het gras in park Retiro te Madrid. ‘Zw... wat?’, antwoord ik. Ik probeer de gin-tonic die we uit een restaurantje hebben meegestolen mijn mond in te gieten. Er komen zo vallende sterren, schijnt. Dat zijn eigenlijk helemaal geen sterren, maar meteoren. Ach, zolang je maar wensen mag doen. 

Zwerk. Ik zeg het een paar keer hardop. Wel mooi, maar ook een beetje lomp, besluit ik. Het heeft iets massiefs. ‘Hemelgewelf’, roept Steven, dat is wat het is. ‘Nou, dat bedoel ik.’ Ik ga rechtop zitten. ‘Dat is ook massief. Een groot ding. Een soort koepel, plafond van een kathedraal. Alsof de lucht, de ruimte een heel zwaar construct is, terwijl het natuurlijk juist toch heel licht is? Ik bedoel, het is toch meer… niets dan iets? Leegte?’ 

De drank hakt er lekker in, geloof ik. Het is ook het wolkendek, mijmer ik.  Zwerk dus. ‘Daar komt het zwerk aandrijven.’ Klinkt ook al zo dik en zwaar. Terwijl, je vliegt er zo doorheen als je in het vliegtuig zit, alsof het niets is. Zwwweeerk. Het klinkt als een decorstuk. Iets wat je aan touwen omhoog trekt. Jongens, wie hijst het zwerk even op? Ik stootte gisteren mijn kop heel hard tegen het zwerk.

Het uitspansel, zegt Steven, is het ook. Hij maakt breed gebaar waarbij hij bijna mijn glas uit mijn handen stoot. Ik drink het maar snel leeg. Uitspansel klinkt al dunner, zeg ik. Meer als een doek, een doek met gaten erin waar lichtjes doorheen schijnen. Ik ga op zijn borst liggen. Kijk, daar valt een ster uit het zwerk. Of is het 'langs het zwerk?' Dat is dus eigenlijk een meteoor, maar ik doe voor de zekerheid toch maar een wens. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden