‘Zwarte aap’ mag gerust in Trouw

Zum Kotzen, mnr. Boevink!’ ‘Te schofterig voor woorden’. ‘Een slap stukje stemmingmakerij!’ Zomaar wat lezersreacties op de website van dagblad Trouw op een column van Wim Boevink....

Jean-Pierre Geelen

Zijn beschrijving, afgelopen dinsdag, van ‘een voorval in een gewone straat van Nederland’ wekte zo veel woedende reacties op, dat Trouw de website sloot voor nog meer lezerswoede. Begrijpelijk: de reacties namen een vlucht nadat de vaste aanhang van Geenstijl.nl zich over de column had ontfermd. Het modereren van de Trouw-site kostte te veel tijd, en de argumenten van de lezers waren na vele tientallen gelijkluidende reacties genoegzaam bekend. ‘In eigen kring zullen we de vraag of wij hiermee onze grenzen hebben overschreden uiteraard ook verder bespreken’, aldus een verklaring die op de Trouw-site te lezen is.

Wat had Boevink misdaan? Op de dag voor de verkiezingen beschreef hij hoe een ‘duidelijk dronken man’ onbeschoft tekeerging tegen een Senegalese man, onder de uitroep ‘Wat moet je met die kut-Franse auto van je, zwarte aap, je haalde me rechts in, wat moet je hier? Ga terug naar je smerige apenland’, en soortgelijke verwensingen.

De dronken man was, zo onthulde Boevink, Ad Verdonk, ‘de broer van Rita’. ‘Misschien moet de minister van integratie weer eens iemand vragen zijn excuus aan te bieden’, besloot Boevink zijn column fijntjes.

Heeft Boevink met deze ‘stemmingmakerij’ grenzen overschreden? Valt mee, zegt Trouw-hoofdredacteur Frits van Exter: ‘Een columnist heeft een grote mate van vrijheid. Het ging hier om een ernstig incident dat beschreven werd, de hoofdpersoon is bovendien iemand die in de campagne voor zijn zus Rita een grote rol heeft gespeeld. Dat laatste had er in de column trouwens wel bij mogen staan, ja.’

De reacties op de website hebben overigens nauwelijks een rol gespeeld, omdat die duidelijk niet van Trouw-lezers afkomstig waren. Maar de ‘echte’ Trouw-lezers die zich langs andere wegen beklaagden, heeft Van Exter uitgelegd waarom Boevink nog gewoon in dienst van de krant is.

Jean-Pierre Geelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden