Zwaar verlies PCM door afboeking

Uitgever PCM heeft vorig jaar een nettoverlies geboekt van 205 miljoen euro. Het verlies is te wijten aan een forse afboeking op de goodwill en de uitgaverechten van de kranten, die nu voor 213 miljoen euro minder in de boeken staan.

Van onze verslaggever Wilco Dekker

Door boekhoudregels moet PCM rekening houden met de verslechterde vooruitzichten door de crisis, en waardevermindering van bezittingen in de cijfers meenemen.

Persgroep

Dat heeft PCM, dat op het punt staat overgenomen te worden door de Belgische Persgroep, maandag gemeld naar aanleiding van het vaststellen van de jaarrekening. In het verlies is de verkoop van de educatieve uitgever Thieme Meulenhoff meegeteld. In 2007 boekte PCM nog een nettowinst van 19,6 miljoen euro.

De uitgever van onder meer de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw ziet nog geen enkel herstel op de Nederlandse dagbladenmarkt. Het bedrijf kampt vooral met een scherpe terugval in de advertentieomzet. Die doet de iets hogere omzet uit oplages en de sterk gestegen omzet uit lezersaanbiedingen teniet.

Door bezuinigingen zijn de kosten inmiddels verlaagd, maar PCM verwacht dit jaar een lagere omzet en een ‘aanmerkelijk lager’ bedrijfsresultaat. Door de gevoeligheid voor de crisis en de hoge vaste kosten moet PCM herstructureren en strategische keuzes maken, meldt het bedrijf. De overname van het minderheidsbelang in het AD en een drukkerij van Wegener – in combinatie met de verkoop van de huis-aan-huis-kranten – biedt daarvoor een goede uitgangspositie, meldt PCM.

Omslag

Door de snelle omslag op de dagbladenmarkt en de stijgende kosten van vooral de bezorging daalde het bedrijfsresultaat (exclusief boekhoudkundige wijzigingen) van PCM vorig jaar van 38,8 naar 22,5 miljoen euro. Het bedrijf zegt in 2008 ‘goede voortgang’ gemaakt te hebben met de financiële huishouding. De nettoschuld was eind 2008 gedaald van 327,6 naar 179,5 miljoen euro, de netto-bankschuld liep terug van 296,5 naar 118 miljoen euro. De schuld aan kredietinstellingen daalde van 316 naar 183 miljoen euro. PCM kampt met de grote schulden door de vorige eigenaar, het Britse opkoopfonds Apax.

Het onderkomen van PCM in Amsterdam, inmiddels dat van De Persgroep. (ANP) Beeld
Het onderkomen van PCM in Amsterdam, inmiddels dat van De Persgroep. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden