Review

Zuivere en liefdevolle ballads in Three Sisters in Concert

De zussen in deze muzikale Tsjechov kunnen zingen, de ballads klinken mooi, zuiver en liefdevol. Even vonkt het in duetten, zoals tussen Zeegelaar-Breeveld en Slikker; maar meestal niet.

Annette Embrechts
Three Sisters in Concert door Matzer theaterproducties. Beeld Ben van Duin
Three Sisters in Concert door Matzer theaterproducties.Beeld Ben van Duin

Olga, Masja en Irina, de ongelukkige zussen uit het beroemde drama van Anton Tsjechov, duiken al een eeuw overal ter wereld op, ook al wisten ze nooit uit die saaie provinciestad Perm weg te komen om hun dromen over liefdes in het levendige Moskou waar te maken. Of beter: ze werden beroemde toneelpersonages omdat ze nooit vertrokken, en Tsjechov dat verlangen in zo veel toonaarden wist te verwoorden. Talloze performers kropen al in de huid van de smachtende vrouwen. Matzer Theaterproducties voegt er nu een muzikale versie aan toe, Three Sisters in Concert, met twee zingende actrices, een zangeres en een vierkoppige band (van mannen).

Three Sisters in Concert

Theater
Door Matzer Theaterproducties
Regie: Madeleine Matzer
13/11, Kleine Komedie, Amsterdam
Tournee t/m 17/12

Hoewel meer concert dan voorstelling, blijven niet de composities van Helge Slikker in je hoofd hangen. Daarvoor blijft het stemmige optreden te zeer beperkt tot het podium. Pas na twintig minuten richt Lottie Hellingman zich tot het publiek: 'Leuk dat jullie er zijn.' Andere interactie blijft uit.

Voor een theatraal effect ontbreekt een pakkend onderscheid tussen lerares Olga (Hellingman), te streng voor zichzelf, de vurige Masja (Manoushka Zeegelaar-Breeveld) die het liefst uit haar huwelijk breekt en de verbitterde Irinia (Celine Cairo), in wie de jeugd nog opflakkert. Even vonkt het in duetten, zoals tussen Zeegelaar-Breeveld en Slikker, maar in de meeste samenzang gebeurt dat niet. De ballads klinken mooi, zuiver en liefdevol. Deze zussen kunnen zingen. Er valt zeker te genieten van Engelstalige teksten in de geest van Tsjechov, zoals bij Sisters get up (maar hoe?), Slikkers vertolking van feestvierende officieren in I'm a drinking motherfucker en tijdens The world is on fire. Nu nog gaan met die muziek!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden