Zuckerberg trekt boetekleed aan en geeft toe: Facebook heeft fouten gemaakt in schandaal rond Cambridge Analytica

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft woensdag na meer dan vier dagen stilzwijgen toegegeven dat zijn bedrijf fouten heeft gemaakt in het privacy-schandaal rond het Britse dataminingbedrijf Cambridge Analytica. Hij beloofde dat Facebook gebruikersgegevens beter gaat beschermen. In een interview met CNN zei hij tevens dat hij bereid is om over de gang van zaken te getuigen tegenover een commissie van het Amerikaanse Congres.

Ben van Raaij
Mark Zuckerberg. Beeld anp
Mark Zuckerberg.Beeld anp

'Het korte antwoord is dat ik het graag zou doen als dat het juiste is', aldus Zuckerberg, die eraan toevoegt dat Facebook iemand naar het Congres zal sturen met de meeste kennis van zaken. 'Als ik dat ben, dan ga ik graag.' Zowel Amerikaanse als Europese volksvertegenwoordigers willen Zuckerberg horen over het schandaal.

'Dit was een grote schending van het vertrouwen en het spijt me dat dit is gebeurd', zei de oprichter van Facebook in het interview.

Zuckerberg verklaarde eerder op woensdag in een Facebook-post dat Facebook een verantwoordelijkheid heeft om de aan haar toevertrouwde persoonlijke informatie van gebruikers zo goed mogelijk te beschermen. Als het bedrijf daarin niet slaagt 'verdienen we het niet om jullie van dienst te zijn', aldus de topman.

Facebook kwam onder vuur te liggen toen vrijdag werd onthuld dat het Britse bedrijf Cambridge Analytica misbruik heeft gemaakt van ongeoorloofd verkregen gegevens van 50 miljoen Amerikaanse Facebookgebruikers om kiezersprofielen te maken. Dit om invloed uit te oefenen op de presidentiële verkiezingen in 2016 ten gunste van huidig president Donald Trump.

Miljoenen profielen leeggetrokken

Volgens Zuckerberg heeft Facebook al eerder stappen ondernomen om misbruik van persoonlijke gegevens van gebruikers te voorkomen. In 2014 werd de toegang van externe apps tot gebruikersgegevens ingeperkt. Die maatregel werd echter pas een jaar later daadwerkelijk van kracht, waardoor Cambridge Analytica al miljoenen Facebook-profielen had kunnen leegtrekken.

Zuckerberg kondigde ook nieuwe maatregelen aan. Alle apps die toegang hadden tot grote hoeveelheden data worden doorgelicht. App-ontwikkelaars die zich niet laten checken worden in de ban gedaan. Ontwikkelaars mogen geen gebruik meer maken van gegevens van gebruikers die hun app langer dan drie maanden niet hebben gebruikt. Het gebruik van data wordt beperkt tot gebruikersnamen, profielfoto's en email, tenzij de ontwikkelaar een contract tekent met Facebook en de gebruiker zelf toestemming verleent.

Klokkenluider wil getuigen

Ook de klokkenluider die het schandaal naar buiten bracht, is bereid tegenover Amerikaanse en Britse parlementaire onderzoekscommissies te getuigen. Op Twitter laat Christopher Wylie weten uitnodigingen van de commissies te accepteren. Het gaat om de inlichtingencommissie en juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden in de VS en nog een parlementscommissie in het Verenigd Koninkrijk. 'Het is tijd voor onze democratische instituties om de leiding te nemen', twitterde Wylie.

De Canadese Wylie was werkzaam voor Cambridge Analytica. Zijn interviews in The New York Times en The Guardian bracht het schandaal aan het licht.

Meer over de Facebook-crisis

Als zelfs de oprichter van WhatsApp (eigendom van Facebook) oproept om Facebook te verwijderen, is er wat aan de hand.

Het rommelt bij Facebook: directeur beveiliging slachtfoffer van interne strijd over mate van openheid


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden