Zorgvuldig

Slechts op een enkel moment werd gisteravond de indruk gewekt dat de artsen en verpleegkundigen van het UMC in Groningen wisten dat er voor Als we het zouden weten een filmploeg aanwezig was....

De titel sloeg op het idee dat als kinderartsen en neonatologen tevoren zouden weten dat een pasgeboren kind het niet gaat redden, ze niet proberen het toch in leven te houden. Dat lijkt logisch, maar zo simpel ligt het niet. De behandeling van doodzieke borelingen vergt naast vakmanschap voortdurend afwegingen van ethische aard, mede als gevolg van de toegenomen medische mogelijkheden. Vroeger gingen zulke kinderen dood. Tegenwoordig niet meer. Althans, ze hoeven niet meteen te overlijden, maar krijgen kunstmatig zuurstof toegediend en hun harten worden op gang gehouden, in de hoop dat het zelfstandig gaat kloppen.

Nederlandse artsen die zich met hen bezighouden, hebben internationaal veel kritiek gehad. Zij zouden de behandeling van levensvatbare kinderen te snel staken. In de VS schijnt een columnist zelfs te hebben geschreven: ‘Dr. Mengele leeft en woont in Holland.’

Die columnist zou verplicht moeten kijken naar deze documentaire, waarvoor Petra Lataster-Czisch en echtgenoot Peter Lataster maandenlang in het UMC in Groningen hebben vertoefd. Die lange periode was nodig om alle praktijken en dilemma’s zorgvuldig naar voren te brengen. Het was een verademing om na de vele luchtigheid van de afgelopen weken eindelijk weer eens een lange, serieuze, goedgemaakte Nederlandse productie te zien over mensen in een moeilijk vak, van wie niemand de indruk wekte de Lieve Heer in een witte doktersjas te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden