ColumnAnna van Leeuwen

Zorg voor wat kunst bij vaccinaties

null Beeld

In sommige landen krijgen mensen terwijl ze gevaccineerd worden iets extra’s. Iets dat kan leiden tot een aanzienlijke bijwerking. Daar hebben die mensen soms niet eens erg in. Ze kunnen er niet aan ontkomen.

Had u daar al over gelezen? Nee, het gaat niet om microchips van Bill Gates. Ik las er ook niet over op een complottheorieplatform, maar in de kolommen van The Art Newspaper. Het gaat namelijk om, ik leen even een lelijke woordspeling, een ‘cultuurinjectie’. Daar zijn we allemaal aan toe, toch?

In Duitsland, Italië en Engeland zijn er vaccinatieplekken met kunst en cultuur. In Duitsland was bijvoorbeeld een tentoonstelling gepland in de stad Straubing. Die moest worden afgelast, maar toen zijn in allerijl alle 84 kunstwerken met goedkeuring van de burgemeester en medewerking van de brandweer verhuisd naar een vaccinatielocatie verderop. ‘Het ging flexibel, spontaan en creatief’, vertelde een betrokkene trots.

Ook in Turijn blijkt men flexibel, spontaan en creatief. Daar kunnen mensen zich straks laten vaccineren in het museum voor hedendaagse kunst Castello di Rivoli. Het museum is gesloten voor publiek, maar wie een prik haalt krijgt de abstracte muurschilderingen van de Zwitserse kunstenaar Claudia Comte daar gratis bij. Er is zelfs een geluidskunstwerk bij het wachten beschikbaar. En in Dudley (vlakbij Birmingham) kan men in een openluchtmuseum terecht voor een prik. Niet zomaar een openluchtmuseum, het is de locatie waar is gefilmd voor de succesvolle BBC-misdaadserie Peaky Blinders.

En wij dan? Ik heb de lijst grote vaccinatielocaties er even bij gepakt. Die klinken vooralsnog weinig kunstzinnig verantwoord: cultureel uitje naar ‘Parkeerplaats 3’, anyone? Toch gaat het in negen gevallen om conferentiecentra of evenementenhallen, daar kan kunst prima een plek krijgen, bewees bijvoorbeeld Boijmans in Ahoy vorig jaar. Ook kunst in een sportcentrum (vijf vaccinatie-locaties) is helemaal niet zo’n gek idee, kunst in een ziekenhuis is volkomen logisch en zo’n ‘leegstaande loods’ (GGD-regio Gelderland Zuid) biedt natuurlijk fantastische mogelijkheden voor kunst.

Wat voor kunst dan? Maakt mij niks uit, we zijn al zo lang verstoken van exposities. Het gaat er vooral om dat we nu, naar Duits voorbeeld, flexibel, spontaan en creatief durven te zijn.

In 2006 bleek uit onderzoek van de Universiteit van Westminster dat kunst kijken stress kan helpen verminderen, de daling van het stresshormoon cortisol was ‘snel en aanzienlijk’. De onderzoekers zagen dat gespannen proefpersonen na een kort museumbezoek een mate van ontspanning hadden bereikt die hen anders vijf uur tijd had gekost. Zou dat niet een heerlijke bijwerking van een vaccinatie zijn? Ik teken ervoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden