Familiefilm

ZOOP in Zuid-Amerika

Verwikkelingen met dieren

Tijdens de opening van een vlindertentoonstelling door zanger Thomas Berge (die ook de titelsong voor zijn rekening neemt) worden de jongelui die in de Nickelodeon-serie ZOOP een opleiding tot dierenverzorger volgden, aangeschoten door een mysterieuze dame. Zij vraagt om assistentie bij het redden van een vlindersoort die met uitsterven wordt bedreigd. De vrouw vertelt nog een vaag verhaal over een expeditie die een paar jaar geleden naar Argentinië is vertrokken, en geeft de jonge helden een stuk van een getekende landkaart.


Na het succes van de speelfilms Zoop in Afrika (2005) en Zoop in India (2006) reizen de helden van de gelijknamige televisieserie ZOOP dit keer af naar Zuid-Amerika - naar Argentinië om precies te zijn.


Daar splitsen ze zich direct op. De opschepper Bastiaan (Ewout Genemans), de stille Mike (Patrick Martens), de rechtvaardige Alwin (Erwan van Buuren) en de slimme Sira (Juliëtte van Ardenne) gaan de natuur in. De stoere Taffie (Monique van der Werff), de bolleboos Moes (Jon Karthaus) en de blonde Bionda (Nicolette van Dam) blijven in de stad. Elise kan helaas niet mee; omdat actrice Viviënne van den Assen bezig was met de opnamen van Deadline blijft zij in Ouwehands Dierenpark Rhenen achter om voor een zieke beverrat te zorgen.


ZOOP in Zuid Amerika volgt hetzelfde stramien als beide voorgangers: spanning en sensatie, een vleugje (onschuldige) romantiek en verwikkelingen met dieren wisselen elkaar af. De ZOOP-rangers krijgen het te stellen met een gevaarlijke krokodil, een bijtgrage struisvogel, een spugende lama, en een vogelspin.


Ze beklimmen bergen, zwemmen in een rivier met piranha's, doen mee aan een danswedstrijd, spelen een potje voetbal, en Taffie belandt in een catfight met een gorilla. Keurig na elkaar; de film holderdeboldert van de ene sketch, via het volgende avontuurtje naar weer een voorspelbare plotverwikkeling.


Johan Nijenhuis, de man achter kaskrakers als Costa!, Volle maan en ZOOP, schuwt het cliché opnieuw niet, en de doelgroep vindt het prima.


Stereotiepe 'latin' mannen, met grote snorren en stoppelbaarden van een paar dagen, luisteren naar kinderlijk-exotische namen als Taco en Lucia Loco. De Argentijnse tangoleraar heet Pablo Doble en ook hij praat met een mal Zuid-Amerikaans accent: 'Ie-ke benne de dááns-leeer-aaar'. De serie ZOOP was ooit bedoeld als puberversie van de soap Goede Tijden Slechte Tijden, voor jongeren van 8 tot een jaar of 16. Dus zonder extreem geweld, incest of alcohol, met Rangers die zijn behept met wel erg kinderlijke maniertjes en een naïviteit die aan het ongelooflijke grenst.


Dat wordt steeds maar minder aannemelijk; de acteurs zijn inmiddels allemaal dik in de twintig. De habitat van het modepopje Bionda, dat in hotpants en strakke topjes over de pampa's dartelt, is niet ZOOP, maar Voetbalvrouwen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden