Zonnewende: hond eten en naaktzwemmen

Beeld afp

De zomerzonnewende, ofwel midzomernacht, is het moment in het jaar dat het 's avonds het langst licht is. Op deze dag staat de zon loodrecht op de Kreeftskeerkring en bereikt haar hoogste stand aan de hemel. Op het noordelijk halfrond vindt dat op 21 juni plaats, tevens het officiële begin van de zomer.

Op het zuidelijk halfrond is dit juist de kortste dag van het jaar en wordt het de winterzonnewende genoemd. Beide gelegenheden worden wereldwijd aangegrepen voor vieringen met lokale folklore en bijzondere tradities. Een overzicht.

China: hond met lychees

Het zonnewendefeest in de Chinese provincie Yulin is meteen het meest omstreden. Duizenden feestgangers vieren de hoogste zonnestand door zich te goed te doen aan lychees, granenlikeur en vooral massa's hondenvlees. Gestoofde hond zou de potentie verhogen. Felle protesten van dierenactivisten konden ook dit jaar niet voorkomen dat er duizenden honden zijn geslacht.

Beeld afp
Beeld afp
Beeld afp

New York: Yoga op Times Square

Op Times Square in New York begroeten tienduizenden yoga-enthousiastelingen de zon met een 'zonnegroet'. In de yogatraditie is het gebruikelijk om de zon te 'aanbidden' en de zomerzonnewende is hierom uitgeroepen tot Internationale Yoga Dag. Het fenomeen in New York begon met 300 deelnemers en is uitgegroeid tot een evenement  dat de hele dag duurt en waar tienduizenden aan meedoen. De traditie heeft ook op andere plaatsen in de wereld navolging gekregen.

Beeld afp
Beeld afp
Beeld afp

Nieuw jaar voor indianen Bolivia

Bolivianen vieren de zonsopgang tijdens hun winterzonnewende bij de archeologische site Tiwanaku, waar de Puerta del Sol - ofwel de Zonnepoort - staat. De zonnewende luidt ook het nieuwe jaar in voor de Aymara-indianen, de directe nazaten van de Inca's.

Beeld ap
Beeld ap

Stonehenge

In Stonehenge komt jaarlijks een bont gezelschap van moderne druïden, hedendaagse heksen en toeristen de langste dag van het jaar in Stonehenge vieren. De eerste zonnestralen komen tijdens de zomerzonnewende precies boven de Heelstone uit.

Beeld ap
Beeld reuters
Beeld reuters
Beeld reuters

Minsk: over kampvuren springen

In Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, wordt de zonnewende op traditionele wijze gevierd met bloemenkransen en het springen over kampvuren. De rituelen zouden de deelnemers reinigen van hun zonden, gezonder en gelukkiger maken.

Beeld reuters
Beeld reuters

'Wijsheidsplanten' in Colombia

De inheemse bevolking van Felidia in Colombia voert een ritueel uit met 'wijsheidsplanten' rond een kampvuur. De zonnewende is een belangrijke traditie voor de bevolking en gaat met feesten gepaard.

Beeld afp
Beeld afp

Naakte duik

In Tasmanië is de zonnewende aangegrepen om met honderden tegelijk naakt de oceaan in te rennen. De Australiërs hebben de traditie overgenomen van lokale gebruiken in onder andere Antartica, waar de midzomernacht wordt gevierd door in het ijskoude water te springen.

Festival in Amsterdam

De midzomernacht krijgt ook in Nederland steeds meer navolging. Zo wordt in Ruigoord al een aantal jaar een 'Solstice Day-festival' georganiseerd waarbij 'de zon wordt geëerd met muziek en rituelen'. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden