'Zonnebloemen' van Van Gogh vals volgens Britse kranten
In twee Britse zondagsbladen is gisteren nieuw voedsel gegeven aan het gerucht dat één van Van Goghs duurste schilderijen ooit, een versie van De Zonnebloemen, een vervalsing zou zijn....
Van onze kunstredactie
AMSTERDAM
Volgens de Britse kunstjournaliste Geraldine Norman is het werk geschilderd door Vincents tijdgenoot Claude-Emile Schuffenecker, een schilder in wiens 'omgeving' meer valse Van Goghs zijn opgedoken. Norman krijgt voor haar theorie steun van de oud-directeur van het Metropolitan Museum of Art in New York, Tom Hoving. 'Het is een vervalsing van een onhandige kunstenaar, die niet wist hoe hij om moest gaan met dik opgebrachte verf', aldus Hoving in The Observer.
Er lopen al jaren discussies over tientallen verkeerde toeschrijvingen aan Van Gogh. Volgens Norman is deze nep-Van Gogh extra pikant omdat de Japanse eigenaar van het werk 37 miljoen gulden heeft geschonken aan het Van Gogh Museum in Amsterdam. Daarvan wordt momenteel een nieuwe vleugel gebouwd als tijdelijke tentoonstellingsruimte. 'Onnodig te zeggen dat het museum geen commentaar wil geven over de authenciteit van het schilderij', schrijft Norman in The Sunday Times. Overigens hanteert het museum al jaren de beleidslijn dat over de echtheid alleen een opinie wordt gegeven als de eigenaar van het schilderij daar om vraagt.
Vincent van Gogh schilderde de eerste versie van De Zonnebloemen in 1888 en rept in zijn brieven aan zijn broer Theo over zes werken met zonnebloemen. Er zijn er nu zeven bekend. De kunstjournaliste constateert dat de 'Japanse' zonnebloemen slecht zijn geschilderd en bovendien niet zijn gesigneerd.
Emile-Claude Schuffenecker is al eerder door de Nederlands/Franse Van Gogh-kenner Benoit Landais betrapt op een vervalsing. Het zou gaan om de tweede versie van Van Goghs schilderij L'Arlésienne, in bezit van het Metropolitan Museum of Art in New York.