Album

Zonder oprichter en dirigent Harnoncourt blijkt Concentus Musicus Wien wat minder formidabel ★★☆☆☆

null Beeld

In 2016 overleed de bejubelde Oostenrijkse dirigent Nikolaus Harnoncourt. De oudemuziekgroep Concentus Musicus Wien, door hem in 1953 opgericht, besloot door te gaan. Begrijpelijk maar gevaarlijk, want zie zonder zo’n formidabele aanjager maar eens formidabel te blijven musiceren. De artistieke leiding kwam in handen van een driemanschap, op de bok stapte Harnoncourts assistent Stefan Gottfried.

Denk er nog eens over na, zouden we adviseren na het beluisteren van een liveopname met symfonieën van Haydn en Schubert. Natuurlijk, het is Weens repertoire dat bij Concentus in de vezels zit. Maar zonder de geest van Nikolaus blijft het steken in middelmatigheid. Neem Haydns Symfonie nr. 99. Harnoncourt was geen perfectionist, maar met zulke schrale violen had hij ons een visie ingepeperd die nu achterwege blijft. En aan Schuberts Vijfde ontbreekt de overrompeling die rommelige inzetten verteerbaar maakt. Wel willen maar niet meer kunnen: het is geen schande daaruit een conclusie te trekken.

Concentus Musicus Wien

Haydn & Schubert

Klassiek

★★☆☆☆

Aparté

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden