ZONDAGSMARKT

Hackney Wick is een van de meest poëtische fotoboeken die recentelijk zijn verschenen. De Londense fotograaf Stephen Gill kwam enkele jaren geleden bij toeval op de zondagsmarkt van Hackney Wick terecht, in het oosten van zijn stad....

Gill raakte gefascineerd door de veelkleurigheid van het gebied, kocht er voor 50 pence een plastic camera zonder instelmogelijkheden en begon de handelaren en hun goederen te fotograferen. Dat hield hij een paar jaar vol, met als resultaat een heerlijke verzameling gebundelde snapshots. De beperkingen van de camera zijn goed zichtbaar. Dat is geen bezwaar, ze verlenen het boekje een ongedwongen charme, die aansluit op de sfeer van improvisatie en, letterlijk, rommelen in de marge.

Kleren, meubelen, oude televisies, satellietschotels, schoenen, kitscherige schilderijlijstjes, plantjes, stapels videobanden en duizenden plastic zakjes met onbekende inhoud worden er verhandeld door even excentrieke als van oorsprong exotische Londenaren. De foto's, alle vierkant, vormen een lofzang op de multiculturele samenleving en op de vrijhandel aan de onderkant van de samenleving.

Rond het gebied, dat in 2003 werd ontruimd ten behoeve van een nieuwe bestemming, kreeg de natuur enkele jaren vrij spel. Wilde bloemen bloeiden er, berenklauwen van meters hoog, distels en grassen - een suburboerwoud. Ook de schoonheid daarvan legde Gill vast, in een klein, in het boek gebonden, naslagwerkje. Daarin een fotografisch overzicht van alles (of in elk geval veel) van de soorten die groeiden en bloeiden rond Hackney Wick.

AH

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden