Tv-recensieZondag met Lubach

Zondag met Lubach gaf een actuele kijk op het nieuws van twee weken geleden

null Beeld

Arjen Lubach zat er weer bij als altijd wanneer hij zelf onderwerp van gesprek dreigt te worden: met een mengeling van gepaste afstand, lichte weerzin en een tikje ongemak. ‘Jullie zitten boven op de actualiteit’, zei Op1-presentator Carrie ten Napel woensdag tegen Lubach, ‘vertel maar welke onderwerpen er zijn langsgekomen.’ Nee, hij zou niets loslaten, zei Lubach, ‘dat is het stomme als ik aanschuif in talkshows.’ En dus zat hij er eigenlijk gewoon ter illustratie van het feit dat het elfde seizoen van Zondag met Lubach zou beginnen.

Echt boven op de actualiteit zat de eerste aflevering niet. Er was een corona-journaal dat geen nieuws bevatte en dat het qua humor moest hebben van de verschillende niet-zo-catchy namen van het virus en de naam van de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (Tedros Adhanom Ghebreyesus, moeilijke naam zeg).

Ook werden de kliekjes van Thierry Baudets recente debacle nog opgebakken, u weet wel, die tweet van die Marokkanen die – nou ja, er zijn inmiddels waarschijnlijk al scripties over voltooid. De tweet had waar kunnen zijn, zo had een FvD-lid ergens gezegd, en daar wist ZmL een grappig filmpje uit te peuren waarin een Marokkaanse jongen (die later Egyptisch bleek te zijn) een boompje opzette over wat er nog méér waar had kunnen zijn. Leuk, maar het gevoel bleef hangen dat Zondag met Lubach de handen in deze seizoensopening liever niet brandde aan een onderwerp waarover níét al massaal was besloten dat er niets van klopte.

Gelukkig kwamen er nog twee andere troeven ter tafel. Het coronavirus leidt namelijk tot discriminatie van Chinese Nederlanders, wat Corinne Ellemeet van GroenLinks tot een motie bewoog: ze wilde dat de Tweede Kamer zou uitspreken dat discriminatie ontoelaatbaar was. Dat bleek het al te zijn, krachtens artikel 1 van de Grondwet. Lubach trok met smaak meer ‘ZelfproMoties’ uit de archieven.

Het sterkste item werd ingeleid door een ongemakkelijk rondje vragen uit het publiek. Ene Susanne, die hopelijk een goede stagebeoordeling of seizoenskaarten krijgt van het programma, vroeg spontaan aan Lubach hoe hij de toekomst van het kapitalisme zag. Leuk dat je het vraagt, Susanne, zei Lubach, en hij stak van wal over techbedrijven als Uber, Spotify en Airbnb, die verlies lijden en desondanks nooit failliet gaan.

Het kapitalisme zou door investeringen van durfkapitalisten volgens Lubach steeds meer gaan lijken op het communisme. Een klassiek Lubach-item dus, waarin onderwerpen waarover je ergens al had kunnen lezen, als je er echt zin in had, worden geordend en herverpakt. Waarin anonieme groepen een gezichtje krijgen: Taxi Mariska bijvoorbeeld stond voor de ouderwetse taxichauffeur die kapotgeconcurreerd zal worden door Uber. Waarin grote ontwikkelingen worden teruggebracht tot grapjes: ‘Je speelt Monopoly tegen iemand met onbeperkt monopolygeld.’

Ongetwijfeld knikten de 1,2 miljoen kijkers achter hun televisie. Zondag met Lubach is eigenlijk niet op zijn best in de actualiteit, maar in de tragere versnelling, in het agenderen van onderwerpen die juist ten onder gaan aan actualiteit. Onderwerpen die op YouTube nog lang worden bekeken. Wie weet, kan het programma het de rest van dit seizoen wel stellen zonder uitgekauwde relletjes. En zonder de spontane vragen van Susanne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden