BestsellersBoeken

Zomerse bestsellers blijven het goed doen

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

null Beeld

Over wat er allemaal is gebeurd sinds de Volkskrant Boekenraad zes weken geleden met ­vakantie ging, praten we u even bij – aan de hand van een toptien van de bestverkochte boeken van afgelopen zomer.

Niet veel, op het eerste gezicht: Ilja Leonard Pfeijffers Grand Hotel Europa staat nog steeds op 1, De goede zoon van Librisprijswinnaar Rob van Essen op de tweede plaats, Lucinda Riley is wel van de partij maar lang niet zo alomtegenwoordig als in de CPNB Bestseller 60 (waar ze met tien titels te vinden is, een record), Bart van Loo en Peter Buwalda verkopen kalmpjes door, de bekende thrillerauteurs zijn er natuurlijk nog, Astrid Holleeders sluitstuk van haar trilogie over het leven met een criminele broer. De enige echt nieuwe titel, een onverwachte zomerseller (alhoewel hij dat in Engeland al lang was): Het feest van Elizabeth Day, een roman over upper class en arbeiders, obsessie en hypocrisie.

Achter de schermen is er wel wat veranderd: de Boekenraad heeft afscheid genomen van Bol.com, en verwelkomt Willeke van der Meer van Boekhandel Kooyker in Leiden. Van der Meer werkt al 31 jaar tussen de boeken, sinds ze besloot dat de gezondheidszorg niets voor haar was; in 2014 nam ze Kooyker over (200 vierkante meter, 60 boekenkasten), ‘een persoonlijke, sfeervolle boekhandel met een goede service, iets hoger in de markt, maar wel heel toegankelijk’. Om een idee te geven: literaire romans liggen er gebroederlijk naast alle Lucinda Riley’s, alhoewel die laatste dan weer niet tot de bestsellers behoren. Verder probeert Van der Meer innovatief te zijn als boekverkoper door constant scherp te blijven, want: ‘Het boek is een traditioneel product, dat je toch in deze tijd moet plaatsen.’

Willeke van der Meer van Boekhandel Kooyker in Leiden. Beeld Simon Lenskens
Willeke van der Meer van Boekhandel Kooyker in Leiden.Beeld Simon Lenskens

Boekentip

De boekentip van Willeke van der Meer (boekhandel Kooyker): Colson Whitehead, De jongens van Nickel.

Een van de boeken die ik op vakantie las trof mij enorm: De jongens van Nickel, geschreven door Colson Whitehead. Het gaat over de 16-jarige Elwood Curtis, die onderweg naar zijn eerste colleges aan de zwarte technische hogeschool in Florida een lift krijgt in een gestolen auto. Elwood belandt als ‘medeplichtige’ op de tuchtschool Nickel Academy. Nickel is de hel op aarde, waar (vooral) gekleurde leerlingen worden misbruikt en vermoord. Het is een ontzettend indringende, aangrijpende roman over gruweldaden op een tuchtschool in Florida. Whitehead baseerde zijn boek op de geruchten die de ronde deden over de Arthur G. Dozier School for Boys.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

2Rob van Essen: De goede zoon; Atlas Contact

3Nicci French: Huis van leugens; Ambo Anthos

4Lucinda Riley: De zeven zussen; Xander

5Elizabeth Day: Het feest; Ambo Anthos

6Bart van Loo: De Bourgondiërs; De Bezige Bij

7Astrid Holleeder: Familiegeheimen; Lebowski

8Jo Nesbo: Het mes; Cargo

9Peter Buwalda: Otmars zonen; De Bezige Bij

10Karin Slaughter: Laatste weduwe; HarperCollins

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden