zomerboek

‘Als de neus van Mulisch korter geweest was, zou de geschiedenis anders verlopen zijn’, schreef Theo Sontrop in 1963 in het satirische studentenweekblad Propria Cures....

Nieuw Amsterdam; euro 12,50

In Het is tenminste vandaag mooi weer neemt John Jansen van Galen (Velp, 1940) de lezer mee op een schrijversroute door de gemeentes Rheden en Rozendaal, langs de voormalige kwekerij van vader Siebelink in Velp, maar ook langs het internaat voor moeilijk opvoedbare meisjes De Karekiet waar de latere columniste Elsbeth Etty in 1968 werd opgenomen (om er anderhalf jaar later te ontsnappen), en het plaatsje De Steeg waar Carmiggelt jarenlang kwam en waar Couperus in 1923 stierf.

De Alliantie; euro 10,-

Een verhaal in een vrije regelval, dus waarvan de regels niet allemaal even lang zijn, zijn we tegenwoordig geneigd een gedicht te noemen. Dat is een vergissing, aldus de Oostenrijkse auteur Christoph Ransmayr, wiens gewaagde epos De vliegende berg handelt over twee broers die een reis maken van Ierland naar Tibet. Het verhaal, verteld in een vrije, ‘of beter: vliegende regelval’, werd vertaald door Hilde Keteleer.

Prometheus; euro 25,-

Hoe reageerden Nederlandse schrijvers in de vorige eeuw op het Italiaanse fascisme, de Duitse bezetting en daaropvolgende zuivering van het culturele leven na de bevrijding? Essayist Martien de Jong, die tal van boeken schreef over literatuur in de 20ste eeuw, legt het ons uit in Van Merijntje Gijzen tot voorbij Hitler en Mussolini.

Aspekt; euro 14,95

Het einde van de middenklasse is de veelzeggende titel van een boek dat de Italianen Massimo Gaggi en Edoardo Narduzzi schreven over de sociale, politieke en economische verschuivingen in de geglobaliseerde wereld van Europa. Gaggi is adjunct-hoofdredacteur van de Corriere della Sera en Narduzzi is socioloog en high-tech-ondernemer. Hun boek gaat onder andere over de nieuwe lowcost-consument (van Ikea, Ryanair, etc.) en het economisch succes van koffietentketen Starbucks.

Van Gennep; euro 16,90

Hay-on-Wye is volgens de Brit Richard Booth het enige dorp in Groot-Brittannië (op de grens met Wales) dat meer boekwinkels heeft dan pubs, en waarschijnlijk ook het enige dorp ter wereld dat zijn internationale faam ontleent aan boeken. Secondhand book capital of the world is de bijnaam van het plaatsje, dat 1400 inwoners en 35 boekwinkels telt met in totaal meer dan 4 miljoen boeken. Booth, van wie wordt gezegd dat hij lijdt aan een bibliomanie, schrijft over het dorp – ‘Bibliopolis’ – in Kingdom of Books.

Aspekt; euro 17,95

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden