Zoekmachine geeft te veel antwoorden

AOL, de grootste internetaanbieder ter wereld, heeft zijn excuses aangeboden voor het op straat gooien van het zoekgedrag van 658 duizend van zijn gebruikers....

Van onze verslaggever

AOL zette het afgelopen weekeinde de vragen online die gebruikers in drie maanden tijd aan de zoekmachine van het internetbedrijf stelden. De lijst telde meer dan twintig miljoen termen.

De gegevens waren anoniem gemaakt door de identiteit van de gebruikers te vervangen door een uniek nummer. Maar de zoekvragen waren wel per internetter gebundeld en uit sommige van die clusters blijkt een profiel van de gebruiker te destilleren. Zo lijkt een van de vragenstellers, nummer 1515830, een inwoner van Mahoning County in Ohio te zijn met een incestverleden, een eetstoornis, een op de klippen gelopen huwelijk en een sollicitatie als onderwijzer in Denver, aldus het online magazine CNet.

AOL haalde maandag de gegevens van internet, maar toen was de lijst met zoekvragen al veelvuldig gekopieerd. Een woordvoerder van het internetbedrijf noemde de publicatie van de gegevens ‘niet zozeer een inbreuk op de privacy, als wel een schending van AOL’s bedrijfsbeleid, en die luidt: geen stommiteiten begaan.’

Zoekmachines zijn doorgaans terughoudend met het afstaan van informatie over het gedrag van hun bezoekers. Marktleider Google vocht eerder dit jaar met succes een eis van het ministerie van Justitie aan om gegevens af te staan voor een onderzoek naar de verspreiding van pornografie op internet. Yahoo, Microsoft en AOL gingen wel op het verzoek in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden