Zoeken naar succes met lowbudget-films

Vorig jaar eindigde een in eigen beheer gemaakte Sinterklaasfilm bovenin de lijst best bezochte Nederlandse films. Nu is er Mijn vader is een detective!

Vier jaar. Zo lang duurde het voor het echtpaar Will Wissink en Zebi Damen de financiële averij bij de bank had afbetaald, opgelopen bij de realisatie van hun eerste speelfilm. Dat was Dropouts, een sociaal geëngageerde film over daklozen. Damen schreef het scenario en speelde een Albanese zwerfster, Wissink regisseerde en monteerde. De ontvangst van de film was welwillend, maar het publiek bleef weg.

Nu, precies tien jaar later, proberen ze het met een tweede, wederom in eigen beheer gemaakte speelfilm. Een kinderfilm dit keer; Mijn vader is een detective!.

Wissink: ‘Ik hoop dat we nu in elk geval kostendekkend uit komen. Voor mijn gevoel hebben we binnen dit genre ook meer overlevingskansen. En deze film had vanaf het begin af aan al een distributeur en gaat in 43 kopieën uit. Zo weten we in ieder geval vooraf al dat het publiek er ook heen kan.’

Mijn vader is een detective! moet het begin zijn van een reeks. Het geheimzinnige Forteiland, zo luidt de ondertitel van het eerste deel, naar het met oude bunkers volgebouwde eilandje bij IJmuiden, waar het grootste deel van film is opgenomen. Centraal staan drie kinderen van 13: Sam, de zoon van de weinig succesvolle detective Max (gespeeld door Cees Geel), diens vriendinnetje Sterre en hun vriendje Ortwin. Die laatste is dan weer de zoon van een rijke baron. En samen gaan ze op zoek naar een ontvoerde papegaai.

De (amateur) kinderacteurs zijn gekozen uit een omvangrijke casting, voor de overige rollen zijn, behalve acteurs (onder meer Tygo Gernandt), ook televisiepersoonlijkheden aangetrokken. Van Beau van Erven Dorens tot Rebecca Loos, die bekend is vanwege de relatie die ze al of niet had met voetballer David Beckham.

Normale gages
Wissink: ‘Beau zei: je kan me toch niet betalen, maar ik wil wel graag. Ze moeten het leuk vinden, dat staat voorop. We kunnen normale gages betalen, meer niet. Rebecca had ik ooit een aantal dagen gevolgd voor MTV. Ik wist dat zij de ambitie had om te acteren. In de film speelt ze een akelige, rijke vrouw met smetvrees. Dit is een leuke try-out voor haar’.

Wissink (1965) was met 16 jaar ooit de jongste student aan de Filmacademie, men vroeg speciaal dispensatie voor hem aan. Met de kinderfilm hoopt hij een ‘soort moderne Q & Q ’ te maken, de KRO-avonturenserie die hem bijbleef uit zijn jeugd. Het geld voor de film – Wissink raamt de kosten op zo’n 1,2 miljoen euro – haalde hij deels bij bedrijven en ‘private investors’ op. Niet bij de filmfondsen. ‘Daarmee maak je je afhankelijk van een commissie die misschien wel een heel andere film wil maken dan ik voor ogen heb.’

Een van de opvallendste Nederlandse kinderfilm-successen uit het vorige filmjaar was Sinterklaas en het geheim van het grote boek . Ook die film werd in eigen beheer gemaakt, en in een opvallend groot aantal kopieën (103) uitgebracht. Gemaakt met veel vrijwilligers, voor een uiterst krap budget: 350.000 euro, en met cameo’s van zowel Gerard Joling als Rita Verdonk. De film werd door verschillende dagbladen zeer negatief beoordeeld (de Volkskrant gaf slechts één ster), maar vond wel een publiek. Met ruim 300 duizend bezoekers is het een van de best bezochte Nederlandse films van 2008. Sinterklaas en het geheim van het grote boek werd gemaakt door een stichting voor Sinterklaaspromotie (SRSP), die zichzelf ten doel stelt ervoor te zorgen ‘dat het Sinterklaasfeest steeds meer voet aan de grond krijgt’.

Grapje
Regisseur Martijn van Nellestijn (1978), die de film ook schreef en produceerde en er als acteur in te zien is: ‘het is begonnen als grapje voor de lokale tv. Vervolgens zijn we Sinterklaasfilms op dvd gaan maken, en nu voor in de bioscoop.’ Ondanks het succes zegt hij er nog niet op binnen te lopen. ‘We hebben een klein plus–saldo, maar dat steken we in onze volgende Sinterklaasfilm.’

Regisseur Wissink van Mijn vader is een detective! maakt zich geen zorgen om eventuele kritiek. ‘Misschien kijken volwassenen met een andere blik, maar ik geloof niet dat de doelgroep deze film ziet en denkt: wat is dit voor een armoede?’

Mijn vader is een detective! is vanaf 8 april te zien in de bioscoop

In de lowbudget kinderfilm Mijn vader is een detective! gaan kinderen op zoek naar een ontvoerde papegaai. Beeld
In de lowbudget kinderfilm Mijn vader is een detective! gaan kinderen op zoek naar een ontvoerde papegaai.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden