Zo zetten Pokémon de echte wereld op stelten

De computerbeestjes die in de jaren negentig een enorme rage waren, zijn terug. En hoe. Via de smartphone zitten de Pokémon nu virtueel in de echte wereld en zetten die op stelten.

Zo ziet het spel eruit. Links een Growlithe, een Voltorb in het midden en rechts een Nidoran.

Allard de Graaf (16) slaat de hoek van de straat om en houdt plotsklaps stil. 'Kijk, hier zit er een.' Hij wijst op een leeg stuk trottoir. 'Zie je wel?' Hij tikt op z'n telefoon. Daar staat hij - in het echt onzichtbaar maar haarscherp afgetekend op het scherm: een slaperig geel wezentje met een slurf. 'Dit is Drowzee. Best een mooie vangst, zo te zien.'


De Amsterdamse scholier is verdiept in Pokémon Go, een spel waarmee smartphonegebruikers op zoek moeten naar Pokémon (zowel enkel- als meervoud). Dankzij de augmented reality-techniek (die de virtuele en de echte wereld met elkaar vermengt) zijn de beestjes overal op straat en in het water te vinden.

De smartphonegame is nog geen week geleden gelanceerd, maar in de VS al vaker gedownload dan dating-app Tinder en Twitter. Het aandeel van het Japanse Nintendo, de ontwikkelaar van het spel, vloog maandag met 25 procent omhoog en staat inmiddels op meer dan 20 duizend yen (180 euro). Het spel is gratis te installeren en te spelen. Geld wordt verdiend met de winkel waar je speciale voorwerpen kunt kopen die het gemakkelijker maken om Pokémon te vinden of sterker te maken.

In Nederland is Pokémon Go officieel nog niet verkrijgbaar; vanwege overbelaste servers is de uitgave uitgesteld. Maar via een digitale sluiproute wordt het spel al massaal gedownload. 'Cijfers zijn er niet, maar als ik kijk naar het aantal fans op Facebook schat ik dat zeker 100 duizend Nederlanders het nu spelen', zegt René Paul van Dinter van de inderhaast opgerichte Pokémon Go fansite. 'Als het er niet al 200 duizend zijn.'

(Tekst gaat verder onder foto).

Allard de Graaf (16) is in Amsterdam een Pokémon op het spoor.

Het levert wonderlijke taferelen op. Op de Dam in Amsterdam staart zo'n beetje heel havo 3 van christelijke scholengemeenschap Bogerman uit Sneek naar z'n telefoonschermpje. De scholieren zijn vandaag op schoolreis. Op het programma staan het Rijksmuseum en Madam Tussauds. Allemaal hartstikke interessant, vindt de 15-jarige Sjoerd Seffinga. Maar minstens zo leuk is het verzamelen van Pokémon onderweg. 'Het stikt er hier van.' De mentor slaat haar klas met verbazing gade. 'Je had ze net in de rondvaartboot moeten zien. Ze waren alleen maar van die beestjes aan het vangen.'

Wonderlijker wordt het als een gebouw in het spel is opgenomen. Partycentrum Morshuis in Albergen (Overijssel) is bijvoorbeeld ongevraagd gebombardeerd tot zogenaamde Pokéstop, een plek waar Pokéballs en andere onmisbare items verdiend kunnen worden. 'Het was hier gekkenhuis dit weekend', zegt eigenaar Edward Morshuis. 'De bierglazen vlogen door de lucht. Iedereen was alleen maar met z'n telefoon op die dingen aan het jagen.' Het café heeft inmiddels een Pokémonvrije zone ingericht. 'We hebben niks tegen dat spelletje, maar het moet hier wel een beetje gezellig blijven.'

Het spel heeft zelfs al z'n eerste slachtoffers gemaakt. In Tilburg werden in de nacht van vrijdag op zaterdag drie twintigers van hun telefoon en geld beroofd, terwijl ze op jacht waren naar Pokémon. In de VS waarschuwt de politie voor overvallers die hun slachtoffers staan op te wachten op locaties die in het spel belangrijk zijn.

(Tekst gaat verder onder video).

Pas op, hier wordt gejaagd op Pokémon

Een nieuwe smartphonegame laat spelers tot op straat rondlopen om 'zakmonsters' te vangen. Pokémon Go is nog niet eens officieel uit in Nederland, maar de game is ook hier nu al een enorme hype. Wat houdt het in, hoe werkt het en wat maakt het in zo'n korte tijd zo razendpopulair? Lees hier het artikel van Thomas van der Kolk van de Volkskrant (+).

Lees hier de gamebespreking van Thomas van der Kolk over Pokémon, de game van de week.

De politie in Amsterdam plaatste dit weekend een bericht op Facebook waarin spelers wordt geadviseerd vooral niet in groten getale politiebureaus af te struinen op zoek naar Pokémon. In Australië en de VS zijn sommige politiebureaus Pokéstop; ze worden platgelopen door gamers.

'Dit is nog maar het begin', zegt René Paul van Dinter van de Pokémon Go fansite. 'Als het spel in Nederland officieel verkrijgbaar is, ontstaan hier dezelfde toestanden als in de VS.' Neem de Amerikaan die Pokémon Go speelde terwijl zijn vrouw in het ziekenhuis lag te bevallen. Hij zette een screenshot online van zijn puffende echtgenote met een vrolijk Pokémon-monstertje in de hoek. Of de 19-jarige vrouw die op jacht naar een Pokémon aan de waterkant een lijk aantrof.

In Amsterdam hoopt de 26-jarige Mario Annes dat het spel geen al te grote proporties zal aannemen. 'Het atelier van mijn vader is een Pokéstop. Die voorbijgangers zijn nu nog leuk, maar het moeten er niet te veel worden.' Annes heeft pauze van zijn werk en is even langs de monumentale Muiderpoort op het Alexanderplein gelopen. De voormalige stadspoort is net als veel andere drukbezochte plekken in het spel opgenomen als 'Gym' - waar spelers hun Pokémon tegen elkaar kunt laten vechten.

'De lol zit hem voor mij in de nostalgie', zegt Annes. 'Ik ben opgegroeid met Pokémon, het is leuk om al die karakters weer terug te zien.' En vooruit, een beetje fanatiek is hij ook wel. 'Dit weekend was ik op jacht in een park in Amstelveen. Daar kwam ik opeens een stuk of tien andere spelers tegen. We hebben gezellig tips uitgewisseld.'

(Tekst gaat verder onder foto).

Even verderop staat Allard de Graaf in een plantsoen (ook een Gym) zijn pas buitgemaakte Pokémon te testen. Hij laat het beest vechten met een Pokémon van een tegenstander. 'Dit heb ik nog nooit gedaan, het lukt nog niet heel goed.' Het is bijna zomervakantie, hij hoeft alleen nog langs school om zijn rapport te halen. 'Kan ik de rest van de dag mooi oefenen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden