Zo won de werkloze César Brandon Ndjocu de Spaanse versie van Got Talent: met een gedicht aan zijn moeder

Zangers, dansers, goochelaars, komieken en zelfs een contortionist wisten de afgelopen jaren ergens ter wereld een nationale variant te winnen van Got Talent, het wereldwijd bekende Britse tv-format waarbij gezocht wordt naar talent op het gebied van entertainment. Maar de Spaanse editie van de talentenjacht kent dit jaar een nogal opmerkelijke winnaar: een 24-jarige werkloze dichter uit Equatoriaal Guinea.

Iñaki Oñorbe Genovesi
César Brandon Ndjocu Beeld César Brandon Ndjocu
César Brandon NdjocuBeeld César Brandon Ndjocu

César Brandon Ndjocu won woensdag met overmacht de finale van Got Talent España. Zowel het publiek als de jury vond Brandon beter dan de streetdance-act van Majesty Wolf, de trucs van goochelaar Tomás of de vechtkunsten van Taekwondo Tao. De jonge Afrikaan droeg een zelfgeschreven gedicht voor aan zijn moeder, die hij al ruim een jaar niet meer had gezien.

Wat Brandon niet wist, is dat zijn moeder in het studiopubliek zat en getuige was van zijn winnende optreden in de populaire talentenjacht. Het voorlopige hoogtepunt van de grote hype die de afgelopen weken rond de dichter is ontstaan. ‘Met je waarheid en je woorden heb je heel Spanje geëmotioneerd’, zei een van de juryleden tegen de dolgelukkige winnaar.

Niet in zijn stoutste dromen had Brandon, die zes jaar geleden vanuit Equatoriaal Guinea in het Spaanse stadje Ciudad Real neerstreek om te studeren, kunnen vermoeden dat zijn deelname aan het tv-programma zo succesvol zou worden.

‘Ze zullen wel denken dat ik ga rappen, zingen of dansen’, zei hij nog vlak voor zijn eerste optreden in het tv-programma, enkele weken geleden. Maar het werd voor Brandon, die van kinds af aan gepassioneerd is door poëzie en literatuur, dus een zelfgeschreven gedicht over de bijzondere verhouding tussen de getallen 0 en 1.

Een gewaagde keuze. Zelfs de schattige Britse Olivia Binfield, 7 jaar oud en met een grote slang om haar nek, wist in 2011 niet de finale van Britain’s Got Talent te halen met haar gedichten en haar pleidooi voor een duurzame wereld. Al hielp het wel dat Brandon bij zijn optreden wel zijn gedicht voordroeg in het Spaans, dat ook in Equatoriaal Guinea, tot 1968 een kolonie van Spanje, volop wordt gesproken.

Brandon wist in minder dan drie minuten een gevoelige snaar bij het publiek en de jury te raken. Dat bleek ook op sociale media, waar het dagenlang lovende reacties regende op zijn gedicht en zijn voordracht. Toen de dichter bij zijn tweede optreden bij Got Talent España met een eigen gedicht over de aarde en de maan ook nog eens mensen tot tranen roerde, was zijn naam eigenlijk al gevestigd.

Espasa, een van de belangrijke uitgeverijen in Spanje, besloot Brandons gedichten en korte verhalen te publiceren. Het boekje Las almas de Brandon staat inmiddels bovenaan in de bestsellerslijst van onder meer Amazon. Nu is er dus de winst van Brandon in de populaire talentenjacht. Daarbij toucheert hij 25 duizend euro aan prijzengeld en ligt er mogelijk een zonnige toekomst als dichter in het verschiet.

Of de eeuwige vergetelheid, want wie herinnert zich bijvoorbeeld nog het slangenmeisje Daniëlle Bubberman die in 2008 Holland’s Got Talent won? De toen pas 14-jarige acrobate wist destijds zelfs zanger Waylon van de winst af te houden. Inderdaad, dezelfde Waylon die volgende maand namens Nederland zal meedoen aan het Eurovisie Songfestival.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden