Zo voorkom je een hoge rekening na vakantie
Je wilt geen hoge rekening voor mobiel internetten in het buitenland, dus neem je een databundel. Maar daar blijk je wel erg snel doorheen te gaan. Vijf manieren om de vaak onopgemerkte datastroom in te dammen.
Lezer Floris Mokveld had zich nog zo goed voorbereid, vorig jaar tijdens de vakantie in Zweden. Om te voorkomen dat hij bij terugkeer zou worden bedolven onder een stapel telefoonrekeningen wegens te veel internetten in het buitenland, had hij een flinke databundel gekocht, zodat hij tijdens de vakantie ongestoord zou kunnen internetten.
Mokveld had ook een mifi aangeschaft - een apparaatje dat als mobiel wifistation dient voor smartphones en tablets - met een 3G-prepaidtegoed van 10 gigabyte, zodat iedereen onderweg online kon. Normaal gesproken verstookt hij gemiddeld 500 megabyte aan 3G-dataverkeer per maand, dus die 10 gieg zou moeten volstaan, zeker omdat de vakantiegangers niet van plan waren het internet leeg te trekken, zoals hij het omschrijft.
Na de eerste dag in Zweden bleken van de 10 gigabyte er al 2 gieg opgesoupeerd. 'Help! Paniek! Wat bleek: alle drie de reizigers gebruikten een iPad en iPhone connected via de mifi.'Dat ging op zich lekker, aldus Mokveld. Niet wetend dat de Volkskrant en Trouw automatisch elke dag geladen werden op drie iPads, zelfs als de kranten niet gelezen werden. 'Leuk op je eigen wifi, maar niet op een 3G-router.'
Het lek leek boven water, tot bleek dat alle apparaten (er waren ook nog drie smartphones mee) vervolgens automatisch alle apps gingen updaten. Hoewel de optie 'niet updaten op 3G' aangevinkt stond, dachten de apparaten dat ze op de wifi zaten, omdat ze waren aangesloten op de mifi. Dus deden ze vrolijk hun datarijke werkjes. Telkens ontdekte Mokveld een nieuw lek, tot hij eindelijk alle gaten had dichtgekit. 'Toen bleef het verbruik binnen de perken.'
Iets om bij stil te staan dus. Zeker gezien de groeiende populariteit van wifihotspots (zie de Gadgetdesk van 11 april) is het goed te weten dat mobiele apparaten op de achtergrond heel wat data verstouwen. Hoe voorkomt de vakantieganger die op de hoogte wil blijven dat de databundel er in een paar dagen doorheen gerookt wordt?
Zet automatisch updaten uit
De meest voor de hand liggende maatregel: apps die door de maker worden vernieuwd, halen automatisch de nieuwste versie op als deze optie staat aangevinkt. Handig voor thuis, maar niet op vakantie als gebruik wordt gemaakt van de wifihotspot.
iOS: ga naar instellingen, iTunes en App Store en schuif updates naar links. Doe dit ook bij Muziek, Apps en Boeken.
Android: deze opties zitten niet altijd op dezelfde plaats, maar over het algemeen is de info te vinden onder instellingen, netwerken, dataverbinding/gebruik. Daar kan de optie 'achtergrondgegevens beperken' worden aangevinkt. En in de Play Store: Apps, Play Store, instellingen, Apps automatisch bijwerken, Apps niet automatisch bijwerken.
Zet je muziekdienst op offlinegebruik en download de meest beluisterde playlists
Spotify streamt muziek zodra wifi beschikbaar is. Per afgespeeld nummer is dat ongeveer 4 tot 6 megabyte en de hoeveelheid data kan dus snel oplopen. Download thuis (of onderweg als er 'echte' wifi is) de meest beluisterde afspeellijsten en zet Spotify daarna op offline. Dan wordt alle muziek op het mobiele apparaat gezet en hoeft er niet te worden gestreamd. Door de geluidskwaliteit lager te zetten, wordt minder telefoongeheugen verbruikt. Zit bij instellingen, geluidskwaliteit, synchronisatiekwaliteit normaal.
Controleer af en toe welke apps veel data verbruiken
Meten is weten. Bestudeer welke toepassingen veel data snoepen.
iOS: Ga naar instellingen, mobiel netwerk, scroll naar beneden. Daar staat het mobiele dataverbruik van alle apps. Dat geeft een indicatie welke apps veel gebruik maken van mobiele data. Dat is niet hetzelfde als data die via wifi worden verbruikt, maar het geeft een idee van de grootverbruikers.
Android: hetzelfde menu als hierboven: instellingen, netwerken, dataverbinding/gebruik.
Geen video
Video is het spilzieke broertje van mp3. Bij het bekijken van een geinig filmpje via Facebook of YouTube kunnen er tientallen mb's doorheen gejaagd worden, zeker als het filmpje in hd wordt bekeken. Zo min mogelijk video's derhalve. En schakel automatisch afspelen van video's in Facebook en Instagram uit. Zet ook automatisch downloaden in Whatsapp uit: instellingen, chatinstellingen, media automatisch downloaden > alles uit.
Netflix kijken op vakantie is sowieso een slecht idee. Ga liever wildwatervaren.
Beperk clouddiensten
Gebruik clouddiensten als Dropbox en dergelijke zo min mogelijk. Het overhevelen van vakantiefoto's vreet data. Maak een back-up van de kiekjes als er een 'echte' wifiverbinding is. Bij de McDonald's bijvoorbeeld. Gezellig.
Zet in iCloud alle niet-essentiële onderdelen uit, zoals Mail, Safari en Reservekopie. Hieraan zit wel een risico: als u uw telefoon verliest, is er geen recente back-up meer van de onderdelen die zijn uitgeschakeld.
Per provider
Overzichtje prepaid datapakketten voor het buitenland:
Telfort
Vanuit het tegoed kan geen gebruik worden gemaakt van internet. Er zijn wel databundels voor de EU. 100 MB voor 5 euro. De bundel is een week bruikbaar.
KPN
Er zijn geen databundels voor prepaid, wel voor mobiele abonnementen. Ook hier 100 MB - een week lang geldig - voor 5 euro.
Vodafone
Alles-in-1 Op Reis: 20 minuten bellen, 20 minuten gebeld worden, 20 sms'jes en 35 MB voor 2 euro per dag.
Alles-in-1 Op Reis XL: alles 100 voor 4 euro per dag.
Deze bundels kunnen worden geactiveerd in de hele EU en ook in onder meer Australië en Japan.
T-Mobile
Er zijn prepaid-databundels die Travel & Surf genoemd worden. De grootste meet 500 MB (daarna wordt de snelheid teruggeschroefd tot 64 kbps, kun je net de tekst van e-mails mee binnenhalen), is geldig in de EU plus Noorwegen, IJsland en Zwitserland, is veertien dagen geldig en kost 24,99 euro.
Wat kost dat nou?
Dankzij de Europese Commissie is bellen en internetten in het buitenland de laatste jaren een stuk goedkoper geworden. Brussel heeft de prijzen tussen de bankschroef gezet, waardoor deze zijn gedaald van 70 cent per megabyte in 2012 (daarvoor was het nog duurder) tot 20 cent nu. Maar een keertje Somebody van Natalie La Rose beluisteren, kost nog altijd zomaar een euro aan dataverkeer. Daarom zijn (prepaid, handig voor de mifi) buitenlandbundels een goed idee.