Zo vind je de weg in het nieuwe privacybeleid van Facebook

Vandaag worden de nieuwe privacyregels van Facebook van kracht. Die hebben al tot veel ophef geleid. Veel gebruikers passen hun instellingen aan om hun gegevens af te schermen, maar feit blijft: wie via Facebook foto's met vrienden deelt, deelt ze ook automatisch met Facebook.

Beeld anp

Facebook heeft het moeilijk leesbare juridische jargon vervangen door kortere teksten waarin vrij helder staat uitgelegd wat het allemaal met de gegevens doet. Het bedrijf maakt voor het eerst duidelijk dat het ook de data van zijn aankopen Instagram en Whatsapp gebruikt. Facebook heeft toegang tot het complete contactenbestand van een Whatsapp-gebruiker - ook als die helemaal niets met Facebook doet. Ook nieuw is dat Facebook de locatiegegevens van de mobiele telefoon gebruikt voor geografisch gerichte advertenties. Deze 'dienst' is wel uit te schakelen.

Het College Bescherming Persoonsgegevens kondigde eerder deze maand aan een onderzoek te doen naar het vernieuwde databeleid van Facebook. Volgens het bedrijf is de consultatie van een Ierse toezichthouder afdoende, omdat het om een Europese richtlijn gaat en Facebook zijn Europese hoofdkantoor in Ierland heeft. Het CBP stelt echter een eigen bevoegdheid voor Nederland te hebben.

Dat Facebook eigenaar blijft van alle foto's die gebruikers op hun tijdlijn zetten bleek vorige week eens te meer. Het bedrijf nam toen in een gezellig persoonlijk jaaroverzicht ook een foto van een overleden kindje op en stuurde dit aan de ouders. 'Kijk, zo zag je jaar eruit!', stond er vrolijk bij. Facebook heeft daarvoor dit weekend excuses aangeboden.

Deze privacy-instellingen kun je zelf aanpassen op Facebook:

1. Auteursrecht en het gebruik van foto's

Sinds begin deze maand circuleert er op Facebook een bericht waarin gebruikers een beroep doen op hun auteursrecht. Met het bericht hopen ze zich te beschermen tegen verspreiding van op Facebook geplaatste foto's of gebruik ervan in advertenties. Tevergeefs: met het aanmaken van een account verleen je Facebook automatisch een licentie om zonder toestemming of betaling alles te gebruiken of delen met andere bedrijven. Of dat op grote schaal gebeurt is onduidelijk, maar het mag wel. Je foto's of zelfs hele account verwijderen helpt slechts ten dele. Zodra een vriend in zijn enthousiasme je vakantiekiekje op zijn of haar tijdslijn deelt, verleent ook die Facebook de toestemming om de gegevens te gebruiken. Om gebruikers toch tegemoet te komen biedt het bedrijf wel een instelling waarmee je naam en profielfoto niet langer als referentie bij een reclame opduiken.

Aanpassen: facebook.com/settings - Advertenties - Advertenties en vrienden

2. Surfgedrag buiten Facebook

Een bedrijf als Facebook monitort het surfgedrag van haar gebruikers om - naar eigen zeggen - relevante advertenties te kunnen tonen. Wat maar weinig gebruikers beseffen, is dat het bedrijf zich daarin niet beperkt tot wat er op het sociale medium zelf gebeurt. Het kijkt ook mee in ieder zijn volledige browsergeschiedenis en naar de geïnstalleerde applicaties op de mobiel. Het is er Facebook veel aan gelegen een goed beeld te vormen van persoonlijke interesses, hoe nauwkeuriger hoe meer een advertentie immers oplevert. Afgelopen september (her)lanceerde het Atlas, een techniek waarmee in de toekomst zelfs andere websites reclame kunnen tonen op basis van Facebook's databank aan informatie.

Via Your Online Choices van de European Digital Advertising Alliance geef je aan niet geïnteresseerd te zijn in relevante advertenties en schakel je de monitoring op de computer uit.

Aanpassen: facebook.com/settings - Advertenties - Advertenties gebaseerd op je gebruik van websites of apps buiten Facebook

3. Delen van gegevens met applicaties

Voor allerlei onlinediensten is het praktisch in te loggen met of toegang te geven tot een Facebookaccount. Je hardlooprecord of favoriete Spotify-playlist delen met vrienden is dan in ieder geval zo gepiept.
Onder Instellingen - Apps is terug te vinden welke diensten of applicaties toegang hebben. De toegang volledig ontzeggen kan ook. Maar wat vaak wordt vergeten, is dat de applicaties die Facebookvrienden hebben geïnstalleerd óók inzicht hebben in je kenmerken, foto's en statusupdates. Zonder dat je zelf ooit een seksdating-app hebt gebruikt, kan het voor jou onbekende bedrijf gegevens opvragen en gebruiken in een advertentie op het bekendste smoelenboek. De privacy-instelling die neuzen in je gegevens onmogelijk maakt, is eenvoudig aan te passen.

Aanpassen: facebook.com/settings - Apps - Apps die anderen gebruiken

Dit artikel verscheen eerder op 29 december 2014 in de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.