Zo vermaken jongeren zich op het HockeyLoverz-festival

Hockeyfeesten hebben een naam hoog te houden op het gebied van drank en seks. Nu ze zijn uitgegroeid tot festivals voor 16 duizend tieners is dat niet minder geworden. Kijk maar rond op HockeyLoverz in Zoetermeer. 'Knuffelen kun je ook met je moeder.'

Haro Kraak
Het hockeyfeest ontgroeid: HockeyLoverz in Zoetermeer is een professioneel festival voor 16duizend tieners. Beeld Otto Snoek
Het hockeyfeest ontgroeid: HockeyLoverz in Zoetermeer is een professioneel festival voor 16duizend tieners.Beeld Otto Snoek

'Nee joh, bijna niemand neemt een hockeystick mee', zegt Olivier (18), een vrolijke jongen met een ronde bril, een zijscheiding en een plastic glas bier in de hand. Na de zomer begint hij aan een bacheloropleiding fiscaal recht. Vandaag heeft hij met 21 jongens uit Papendrecht en omgeving een tentenkamp opgeslagen op camping E van HockeyLoverz in Zoetermeer. 'De eerste keer dat ik hier was, had ik mijn stick nog bij me. Nu denk ik: alleen maar bagage.'

Is het een hockeytoernooi of is het een festival? Volgens HockeyLoverz zelf is HockeyLoverz 'dé plek om samen met jouw hockeyteam helemaal uit je plaat te gaan', Wanneer eind juli het laatste weekend op het punt van beginnen staat, zijn er al meer dan tienduizend jongeren geweest. Drie uitverkochte edities trekken in één maand zestienduizend gasten, tweederde is nog geen 18 jaar.

Homogeen gezelschap

Er komt een homogeen gezelschap op af, haast zonder uitzondering witte, modieuze kinderen van wie de meeste nog op de middelbare school zitten. Ze spelen hockey in een junioren A- of B-team of hebben gehockeyd, maar ook niet-hockeyers hebben goede verhalen gehoord over de feesten op HockeyLoverz.

Een deel van Oliviers groep zit op voetbal en betaalde voor een 'zomerlidmaatschap' bij een hockeyvereniging om mee naar HockeyLoverz te kunnen. Zelfspottend verwoordt Thijs (18) hun motivatie: 'Wij komen hier om de hormonen de vrije loop te laten.'

De kwantiteit en kwaliteit van hun vrije uitloop wordt gevangen in een puntenschema, bedacht op vakantie in Lloret de Mar: 5 punten voor zoenen, 15 voor 'een natte vinger', 35 is 'prijs', ofwel all the way. Minpunten krijgen kan ook, vertelt Thijs, die bedrijfskunde wil gaan studeren: 'Voor lelijke chicks, of als je een godsvermogen hebt uitgegeven om haar te regelen.' Vorig jaar had een kwart van de groep 'prijs'.

(Tekst gaat verder onder foto).

null Beeld Otto Snoek
Beeld Otto Snoek

Bij de ingang is de zonverwarmde wachtrij voor 18-plus vrijdagmiddag stukken korter dan die voor 18-min. In een geurspoor van spuitbusdeodorant begint Patrick van de Sande (46) zijn rondleiding over het terrein, naast ijs- en evenementenhal SilverDome. De marketing- en communicatieman van HockeyLoverz wil graag laten zien dat beveiligers de koffers en tassen grondig doorzoeken. Want de Volkskrant is van harte welkom om te kijken hoe je een populair, alsmaar uitdijend weekend voor 16-jarigen organiseert, 'maar beschrijf het alsjeblieft zoals het écht is'.

Hij baalde onlangs stevig van een artikel in NRC Handelsblad, waarin Amsterdamse scholieren beweerden dat iedereen 'tikt' op HockeyLoverz, dat iedereen er xtc slikt dus. Dat is niet de hele waarheid, zegt Van de Sande, al is hij de eerste om toe te geven dat het onmogelijk is om álle in matjes gerolde flessen drank en verstopte drugs buiten de deur te houden.

'Klein dorp'

Leer hem, een joviale Brabander met grijze haren onder een HockeyLoverz-pet, de doelgroep kennen. 'We zitten hier met ruim vijfduizend man. HockeyLoverz is een klein dorp, waar dezelfde dingen gebeuren als in andere kleine dorpen. Wij controleren met twintig beveiligers zo goed mogelijk, maar iedereen weet: er is een grens en beneden die grens kunnen wij niet gaan.' Letterlijk, want een pilletje kan mee in de onderbroek.

Bij binnenkomst worden bandjes om polsen gedaan: een roze toegangsbandje voor iedereen, meerderjarigen krijgen ook nog een groen bandje. Vanaf de entree vliegen de beats je in de oren - harde Top 40-dance of hiphop van nu, om de rest van het weekend de trommelvliezen niet meer met rust te laten.

(Tekst gaat verder onder foto).

null Beeld Otto Snoek
Beeld Otto Snoek

Midden op de camping staat een grote tent met een dj-booth, verderop zijn een nog spectaculairder opgetuigd buitenpodium met vlammenwerpers, een 'beachclub' inclusief zandstrand en zwembad en de zogenoemde 'Hakbak', een container waarin gabbermuziek wordt gedraaid.

De meeste meisjes hebben lang haar, dragen hotpants of een strakke spijkerbroek, korte truitjes en een choker - een ketting strak om de nek, veel jongens showen hun in de sportschool afgetrainde borstkassen.

Allemaal weten ze dat dit de plek is om te scoren, uit het zicht van ouders en leraren. Op de shirts van een meisjesteam prijkt de onsubtiel dubbelzinnige tekst: 'Weet je wat ik bedoel, als ik zeg 'balgevoel'?'

Niet zonder reden liet de organisatie dit jaar een app bouwen om de fanatiekst beoefende sport op HockeyLoverz aan te moedigen. Match is een soort Tinder en stelt bezoekers in de gelegenheid om voor vertrek te onderzoeken welke vissen er zoal in de vijver van hun weekend zwemmen en alvast wat lijntjes uit te gooien.

HockeyLoverz

HockeyLoverz is een initiatief van vier Brabantse jongens en een Rotterdammer, van wie er vier nooit hebben gehockeyd. Met hun bedrijf Partycrew organiseerden ze al jaren feesten en buitenfestivals voor middelbare scholieren toen ze een gat in de hockeytoernooimarkt ontdekten. Ze kenden de drukbezochte jeugdtoernooien van lokale clubs, waar overdag werd gehockeyd en 's avonds gefeest in de kantine. Dat kon grootser, vetter.

Het begon in 2012 met 2.200 bezoekers verspreid over twee weekends. Voor deze vijfde editie reizen zeven keer zoveel mensen naar Zoetermeer. Individueel inschrijven kan niet. Deelnemers geven zich op als team van minimaal elf leden plus twee volwassen begeleiders. De organisatie checkt steekproefsgewijs of ze daadwerkelijk hockeyen, onder meer door verificatie bij hockeyclubs.

Voor 74 euro per persoon krijgen ze twee keer ontbijt, één keer avondeten, allerhande activiteiten, feest tot vier uur 's nachts en twee overnachtingen op de camping. Die doet denken aan een festivalcamping, maar dan opgeruimder en beter georganiseerd. Elk team krijgt een afgebakend en op de plattegrond genummerd vierkant toegewezen.

(Tekst gaat verder onder foto).

null Beeld Otto Snoek
Beeld Otto Snoek

'Eén groot neukfestijn'

Op camping E zit een groepje meisjes zich tussen hun tenten stevig op te maken. Ze komen uit Helmond en noemen zichzelf 'een bij elkaar geraapt zooitje bekenden'. De helft hockeyt, de andere helft heeft ooit gehockeyd. Kim en Eline (allebei 18) zijn begeleiders.

Wat hadden ze over HockeyLoverz gehoord? Maud (16), met luide stem: 'Dat het één groot neukfestijn is.' 'Veel meisjes komen hier wel om te fixen', zegt Xeni (16). 'Een vriendin van mij is op HockeyLoverz ontmaagd', vertelt Maud. 'Dat zou ik zelf niet willen.'

Er lopen leuke jongens rond op het festival, dat wel, vindt Kiki (16). 'In Helmond dragen ze een petje en een trainingspak. Wij vallen op kakkers. Die zijn goed gekleed, verzorgd, netjes. Bloesje, kraagje, trui erover. Het zijn wel vaak van die fuckboys die je voor de gek houden; ze zoenen met je en gaan meteen met iemand anders.'

Kernwaarden

Wat zijn 'de kernwaarden' van HockeyLoverz? Deze woorden kiest de organisatie in het 'merkboek': plezier, hockey, saamhorigheid, sport en spel, niets moet alles mag, gezelligheid, flirten, feesten, sociaal, spannend, de eerste keer, shinen, ontdekken, passie, brutaal, sharing, festival, dansjes doen, camping, stiekem, avontuur, grow up, wow-effect, play the game, vakantiegevoel, vrienden maken en ontmoeten, geluk, inspanning en ontspanning, way of life, teamspirit, creating memories.

Kim en Eline, de begeleiders, hebben een paar regels gesteld. Wie te veel drinkt, krijgt een reprimande. 'Als je moet kotsen, dan niet bij de tenten.' Hetzelfde geldt voor seks. 'Niet in onze tenten.'

Zodra ze tevreden zijn over hun spiegelbeeld, vertrekken de meisjes naar de mainstage, waar dj en bekende vlogger Monica Geuze op het programma staat. Ze is de vriendin van rapper Lil' Kleine, die een week eerder het podium beklom waar de mc vanavond de vraag der vragen blijft stellen: 'Wie blijft er tot het einde? Wie blijft er tot 4 uur?'

Alleen groene bandjesdragers zoals Kim en Eline kunnen steeds twee glazen alcohol per persoon kopen. Zij krijgen voortdurend de vraag die iedereen met zo'n groen bandje in de buurt van de bar wordt gesteld: 'Kun je misschien een biertje voor mij halen?' Beveiligers speuren ondertussen de dansvloer af. Pech voor wie met een roze bandje en een door iemand anders gehaald drankje wordt gesnapt: het plastic glas wordt omgekieperd en de ID-kaart in bewaring genomen. Dat laatste lot is trouwens ook betrapte wildplassers beschoren.

Het is nog geen 9 uur als Xeni in de grote tent tegenover de eetkraampjes - Italiaans, Turks, broodjes, friet - zit te zwaaien. 'Mijn ID is afgepakt!', zegt ze, half trots, half verontwaardigd. 'Ik moet hem morgenvroeg om 8 uur ophalen bij de infobalie en corvee doen.'

Wanneer het feest buiten is afgelopen, gaat de avond verder in de bloedwarme hal SilverDome. Afgezien van een lasershow en glowsticks is het daar nagenoeg donker. In de periferie van de volle, klamme dansvloer wordt gezoend, met beukende hardstyle of Angels van Robbie Williams als muzikale omlijsting. Vaak is het tongen en wegwezen, op naar de volgende.

Hoewel een flink aantal tieners beschonken is, lijkt het met comazuipers of drugsgebruikers mee te vallen. Als er al iemand met een lam gezicht tegen een hek gaat zitten, komt er direct een EHBO'er aangesneld.

Zaterdagochtend zit Xeni met een bleek gezicht voor de tent. Ze ging om 5 uur slapen, maar tot 7 uur hielden de muziek en het geschreeuw van de buren ('Echt kutburen!') haar wakker. Toch meldde ze zich braaf om 8 uur bij de infobalie, waar ze in een rij belandde. 'Zeker honderdvijftig mensen.' Met haar ID kreeg ze ook een vuilniszak uitgereikt: een half uur rommel prikken.

Het is een psychologisch spelletje, zal Joey Manders (27) van Partycrew later zeggen. 'Eigenlijk is HockeyLoverz pas compleet als je een vuilniszak hebt moeten vullen.' Hij is graag realistisch: het is haast niet te voorkomen dat ook meisjes als Xeni alcohol drinken. Dan zou je iedere aanwezige moeten laten schaduwen; onbegonnen gekkenwerk.

'Ik denk ook dat driekwart van de ouders tegen hun kind zegt: 'Drink maar gewoon een biertje, dat deden wij op jouw leeftijd ook.' We hebben zelfs mails gekregen van ouders die zeggen: mijn kind uit dat en dat team mag gewoon drinken. Maar wij moeten ons aan de wet houden.'

Een alles-erop-en-eraan-weekendvoor deze leeftijdscategorie organiseren is er met de invoering van de Nix18-regels niet eenvoudiger op geworden. Toch is het juist de jonge doelgroep die HockeyLoverz zo'n uniek evenement maakt, gelooft Van de Sande. 'Minderjarigheid, daar zit alles in wat spannend is. De meeste mensen gaan bij ons voor het eerst naar een festival. Zij lopen voorop, dus alleen zij kunnen ons vertellen dat we op Snapchat in plaats van Twitter moeten zijn.'

Het hockeytoernooi begint zaterdag al vroeg. Het meisje bij de inschrijfbalie zegt dat 30 van de 325 teams - nog geen 10 procent - zich hebben opgegeven. 'Tot nu toe zijn er vijftien komen opdagen.'

Voorheen maakte HockeyLoverz gebruik van de velden van hockeyclub MHCZ, achter het terrein. Dit jaar heeft Partycrew kunstveldjes aangelegd, op banjerafstand van de camping. Het bruggetje tussen het terrein en de club vormde toch 'een soort psychologische drempel', legt Manders uit. Die drempel wil hij graag verlagen. 'We hebben met HockeyLoverz voor de koers 'festival' gekozen, maar we willen nu weer wat bijsturen naar 'hockey'.'

De organisatie heeft het zich weleens afgevraagd: zouden we hockey ook helemaal achterwege kunnen laten? Waarschijnlijk niet. Er wordt misschien wel weinig hockey gespeeld, maar, zegt Van de Sande: 'De kwaliteit van HockeyLoverz hangt honderd procent samen met het hockeypubliek. Hockey is een sport van gelijkgestemden, overwegend nette meisjes en jongens die elkaar opzoeken. Daar maken wij dankbaar gebruik van.'

(Tekst gaat verder onder foto).

null Beeld Otto Snoek
Beeld Otto Snoek

Vorig jaar telde de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond ruim 251 duizend leden, onder wie ongeveer 48 duizend junioren uit een A- of B-team. Voor die groep, jonger dan 18, is in het reguliere uitgaansleven nog weinig plaats.

Zo bezien is HockeyLoverz een welkom jeugdspeelpaleis, zoals Van de Sande het noemt. Hij heeft zelf kinderen in de doelgroep. 'Mij wordt vaak gevraagd: zou je hen naar HockeyLoverz laten gaan? Dan zeg ik volmondig ja. De jongeren die hier komen, doen precies hetzelfde als hun ouders vroeger hebben gedaan.' Hij begint te lachen: 'Al zijn er een paar hoofdstukken die in mijn boekje nog niet voorkwamen.'

Op camping E kruipen ondertussen ook de jongens brak uit hun koepeltentjes. Met de ontbijtkrat die elk team mag ophalen, beleggen ze zachte bolletjes met ham en kaas. In het pad rijdt een dj-mobiel de eerste beats uit over het veld. Al gauw gaat het over de veroveringen van afgelopen nacht.

Thijs is moe maar voldaan: 'Om 10 uur 's avonds had ik al prijs bij de buurvrouw, meteen 35 punten. De motivatie was daarna wel een beetje weg, maar ik heb op het feest nog een meisje gezoend. Om 2 uur ging ik in bed liggen, maar om 3 uur begon de telefoon te rinkelen.' Een meisje van de Match-app. 'Dat was niet echt iets, dus we hebben alleen gezoend.'

Een blonde vriend van Thijs vertelt in zijn zwembroek dat hij acht meisjes heeft gezoend, 'maar niet geneukt'. Een ander zegt: 'Hij heeft de hele avond lopen knuffelen man, daar word je niet beter van. Knuffelen kun je ook met je moeder doen.'

Pim (18, hij wil niet met zijn echte naam in de krant omdat hij een vriendin heeft) bleef lang plakken bij hetzelfde meisje, maar zij bleek nog maagd en wilde dat voorlopig zo houden. Komt op de tweede en laatste avond misschien wel goed, denkt hij, na het vuurwerk van de eindshow. Pim grijnst en zegt: 'Ik zou mijn dochter hier later niet naartoe laten gaan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden