Zo veel mogelijk hits op internet

Wat gaat er schuil achter de namen in de kunst? De Volkskrant stelt wekelijks iets of iemand aan u voor....

Verreweg de meeste architectenbureaus zijn vernoemd naar hun oprichters. Benthem Crouwel, Neutelings Riedijk, Soeters Van Eldonk – de herkomst van deze namen is direct duidelijk. En ook afkortingen als MVRDV (Maas, Van Rijs, De Vries) en DKV (Dobbelaar, De Kovel, De Vroom) zijn makkelijk te herleiden.

Andere architecten zoeken naar een naam die hun missie weerspiegelt. Rem Koolhaas bijvoorbeeld noemde zijn bureau Office for Metropolitan Architecture (OMA). Bij zo’n naam is direct duidelijk dat je niet met een opdracht voor een dakkapel hoeft komen aan te zetten.

Bij Maxwan Architects + Urbanists uit Rotterdam is onduidelijk of het gaat om de samentrekking van twee namen (Maxime en Wanda?) of om een statement. Streeft Maxwan naar een maximale WAN (Wide Area Network)? Het is wel een naam die lekker bekt, en één die je in de meeste talen goed kunt uitspreken, wat bij dit internationaal opererende bureau ook van pas komt.

Rients Dijkstra en Rianne Makkink, de oprichters van Maxwan, kregen in 1991 de opdracht voor een particulier woonhuis in Leeuwarden. Dat project gaven ze de naam max. 1, op dat moment – volgens hen – de meest voorkomende naam in de media. De lancering van Pepsi max (live life to the max!) had er onder meer aan bijgedragen dat de afkorting voor maximaal voor en achter allerlei woorden werd geplakt. Dijkstra en Makkink bedoelden het meer als grap.

Maar toen ze een tweede opdracht kregen, voor het stedenbouwkundig plan voor Leidsche Rijn, gaven ze die wel de naam max. 2, en zo verder. Het bureau is nu bij project max. 211, een gewonnen prijsvraag in het Tsjechische Ostrava.

Er ontstond pas een probleem toen er een website moest komen, rond 2000. De populariteit van de naam max maakte het vrijwel onmogelijk om als architectenbureau gevonden te worden op het net. En ook al zou je het eerdere ironische gebruik van het woord max als kritiek op de commercie kunnen opvatten, de architecten wilden zelf natuurlijk wel zo veel mogelijk hits krijgen op het internet.

Daarom gingen ze op zoek naar een achtervoegsel dat slechts één hit zou geven. Net als bij het verzinnen van de naam max ging het er tijdens de brainstormsessie niet al te serieus aan toe en zo kwamen ze erop om het woord ‘one’ fonetisch uit te spreken. Wan dus.

Een zoekopdracht op google leert dat Maxwan inderdaad alleen resultaten geeft die verwijzen naar het architectenbureau. De naam rendeert in dat opzicht maximaal.

Kirsten Hannema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden