De week in boekenBo van Houwelingen

Zo’n longlist voor de Libris Literatuurprijs ligt er niet zomaar

Tot de echte jonkies op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2021 behoort Simone Atangana Bekono met haar 29 jaar. Beeld Bianca Sistermans
Tot de echte jonkies op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2021 behoort Simone Atangana Bekono met haar 29 jaar.Beeld Bianca Sistermans

De longlist van de Libris Literatuur­prijs – dit jaar met veel jonge schrijvers – komt niet zonder stevige discussie tot stand, weet oud-jurylid Bo van Houwelingen.

Bo van Houwelingen

Maandag werd de longlist van de Libris Literatuurprijs 2021 bekendgemaakt. Vorig jaar zat ik zelf in de jury en ik weet nog hoe spannend dat moment was. Voorafgaand aan de bekendmaking is er de vergadering waarin je met de andere juryleden de lijst samenstelt. Jaarlijks worden zo’n tweehonderd boeken ingezonden. Een groot deel daarvan verdient geen Librisprijs maar toch blijven er dertig à veertig boeken over die niet zouden misstaan op de longlist. Terwijl er maar plek is voor achttien.

Dus reken maar dat het er tijdens die vergadering strijdlustig aan toe gaat. Over pakweg tien boeken is iedereen het eens: die sowieso. Maar de rest… Elk jurylid heeft zijn eigen favorieten die hij of zij graag op de longlist wil terugzien. Dus wordt er stevig gediscussieerd. Met zoveel mogelijk argumenten probeer je de anderen ervan te overtuigen dat dít boek wel een nominatie verdient, en dat andere juist niet. Uiteindelijk moet er een lijst zijn waar iedereen achter kan staan. En dan gaat die de wereld in.

Het is het eerste officiële bericht van de jury, waaruit smaak, voorkeur en wellicht zelfs een maatschappelijke agenda af te lezen valt. Want hoewel er wordt geselecteerd op literaire kwaliteit zal de jury ook oog hebben voor diversiteit.

Vorig jaar viel op dat er precies evenveel mannen als vrouwen genomineerd waren. Dit jaar is de verdeling 10-8 in het voordeel van de mannen. Wat er uitspringt is het aantal jonge schrijvers op de lijst. Tien van de genomineerden zijn nog geen 40. Tot de echte jonkies behoren Simone Atangana Bekono (29), Marieke Lucas Rijneveld (29), Thomas Heerma van Voss (30) en vooruit, Lize Spit (33).

De puristen onder ons zullen zich afvragen of de boeken van Raoul de Jong, Cindy Hoetmer en Alma Mathijsen niet eigenlijk egodocumenten zijn in plaats van romans. En uiteraard zijn er de ‘grote ontbrekenden’: Pieter Waterdrinker, Arthur Japin, Esther Gerritsen en Wessel te Gussinklo – gesneuveld in de veldslag die het samenstellen van de longlist nou eenmaal is. Op 1 maart wordt de shortlist bekendgemaakt, en op 10 mei de winnaar.

Overigens had ‘mijn’ jury zoveel lol in het jureren dat we besloten nog even bij elkaar te blijven en de jury te worden van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2021, voor de beste verhalenbundel van het jaar die op 14 februari wordt uitgereikt. Daarvan werd vrijdag de shortlist bekendgemaakt: Een man met goede schoenen van Rob van Essen, Ik moet u echt iets zeggen van Mensje van Keulen en Rustig aan, tijger van Joost de Vries. En daar hoefden we gek genoeg eigenlijk helemaal niet zo lang over te bekvechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden