TechSlim huis

Zo leert je huis met je meedenken, mits je genoeg stopcontacten hebt

Ramen die vanzelf opengaan, lampen die aanfloepen als het donker wordt: met dank aan apps en gadgets moet het huis steeds slimmer worden. Maar hoe nuttig is dat nou echt?

Laurens Verhagen
null Beeld Lars Deltrap
Beeld Lars Deltrap

‘Ben jij ook zo bang... dat alles automatisch wordt?’, zong Toontje Lager in 1982. Dit soort angst is anno 2018 reëler dan ooit. ‘Sluit het raam in de garage!’ En daar gaat-ie, hoor: zachtjes zoemend gaat het dakraam dicht. Even later besluit het uit zichzelf dat het toch beter is om weer open te gaan. Iets met de luchtvochtigheid. Noem een modern apparaat in huis en de kans is groot dat het via een app kan worden bediend. Lampen, dakramen, beveiligingscamera’s, deurbellen, sloten en de thermostaat: niets ontkomt aan de ver-app-isering van de samenleving.

Bij de beste voorbeelden gaat die beloofde intelligentie verder dan simpelweg een gadget op internet aansluiten om die vervolgens via een app te kunnen bedienen. De belofte van fabrikanten als Nest (onderdeel van Google; deurbellen, camera’s, thermostaten), Ring (van Amazon; ook deurbellen en camera’s), Tado (thermostaten), Philips (Hue-lampen) of Arlo (dochter van Netgear; beveiliging) is telkens dat hun apparatuur werk uit handen neemt doordat ze zelf kunnen bepalen wanneer ze in actie komen. En in het geval van thermostaten moet dat niet alleen tijd besparen, maar ook geld.

Gebruiksaanwijzing

Even een nieuwe thermostaat aan de muur schroeven is nogal een stap. Het goede nieuws: installatiehandleidingen zijn begonnen aan een tweede leven. Vergeet de onbegrijpelijke boekwerken waar de veel te kleine lettertjes en geabstraheerde tekeningetjes maar één doel lijken te hebben: de arme consument ontmoedigen. De nieuwe gebruiksaanwijzing is een app of een YouTube-video. De moderne consument wordt door Nest, Ring, Velux en consorten bij de hand genomen en stap voor stap door het proces geleid.

Nest Thermostat E

Wat: Google-dochter Nest is vooral bekend van haar slimme thermostaten. De Thermostat E is de goedkopere versie, die dit najaar is gelanceerd. Hij bestaat uit de Heat Link E (die je op de bestaande bedrading moet aansluiten) en uit een los kastje dat daar draadloos verbinding mee maakt. Dit laat de temperatuur zien en kan – naast de app – ook als bediening fungeren.

Installatie: doodeng, zeker in een maand waarin de cv voor het eerst haar nut bewijst. De app doet echter zijn werk en blinkt uit in duidelijkheid en geruststellende woorden. Uiteindelijk is alles binnen een uurtje gepiept.

Werking: het nut van een los kastje is niet evident, maar voor de rest werkt alles zoals te verwachten. Nieuw is een voorgeprogrammeerd standaardschema om te starten. Daarna leert Nest van het gebruik van de bewoner, zodat hij daar zijn schema’s op kan aanpassen. En als hij dan toch te vroeg de verwarming uitzet – bijvoorbeeld doordat Nest geen beweging detecteert – kun je de thermostaat weer naar boven bijstellen met een eenvoudig stemcommando.

Prijs: 219 euro

Google-dochter Nest is vooral bekend van haar slimme thermostaten. Beeld Nest
Google-dochter Nest is vooral bekend van haar slimme thermostaten.Beeld Nest

Kastje aan de muur

Wie diverse gadgets voor in huis neerzet, komt al snel stopcontacten tekort. Ieder vrij plekje wordt ingenomen door kleine kastjes met knipperende ledlampjes. Bridges, heten die in techjargon. Ze zijn de noodzakelijke brug tussen het wifinetwerk en de lamp of camera. Andere fabrikanten – zoals Velux – kiezen voor een grijs kastje dat op batterijen werkt en ergens aan de muur moet worden bevestigd.

Velux Active

Wat: dakraamspecialist Velux heeft de samenwerking gezocht met smart-homespecialist Netatmo om zijn dakramen slim te maken.

Installatie: werkt als een zonnetje, via een app. Het pakket komt met twee kastjes die aan de muur moeten worden geplakt en sensoren om de temperatuur, vochtigheidsgraad en CO2-concentratie in huis te meten. Alles gaat in een handomdraai. Ramen die nog niet elektrisch zijn, moeten eerst wel worden omgebouwd.

Werking: het raam is nu te bedienen via het kastje of via de app. Ook een stemopdracht via Siri is mogelijk. De meerwaarde is echter de automatische bediening. Het systeem opent desgewenst op eigen houtje het raam om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Prijs: 249 euro

De app en het bedieningskastje van Velux. Beeld Velux
De app en het bedieningskastje van Velux.Beeld Velux

Samenwerking

Zowel Apple als Google (met Android) willen het centrum zijn voor al die slimme apparaten. Op iPhones is het de Apple-app Woning waaronder lampen, dakramen en andere zaken zijn verzameld. Google probeert ondertussen hetzelfde met Google Home. Daarnaast heeft iedere fabrikant zijn eigen app voor de bediening, die eventueel ook nog met de stem kan worden aangestuurd. Op dit vlak is het oorlog tussen – in dit geval – Apple, Google en Amazon, die alle drie hét spraakplatform willen bieden. Zo kan het voorkomen dat de ene gadget (Arlo) alleen werkt met Amazons Engelssprekende Alexa en de andere met zowel Siri van Apple als Googles assistent.

Doen of niet?

De vraag die iedereen zich moet stellen, is: maken deze toepassingen het leven nou echt prettiger? Dat verschilt per persoon. Waar het voor de één een feest is om vanaf de bank per stemopdracht het raam te sluiten, de thermostaat hoger te zetten en de Hue-lamp op ‘Zonsondergang’ te zetten, voelt de ander zich hier niet prettig bij en staat hij net zo lief even op. En dezelfde persoon ervaart misschien controleverlies doordat apparaten uit eigen beweging in actie komen. Tot slot is er de informatie-overload die constant op de loer ligt: de smartphone draait overuren met alle meldingen.

Arlo Security Light

Wat: de Security Light is een schijnwerper die reageert op beweging en kan communiceren met de beveiligingscamera’s van Netgear-dochter Arlo.

Installatie: die gaat niet van een leien dakje. Tijdens de installatie herkent de app het wifinetwerk niet. Pas als een Android-telefoon in plaats van een iPhone XS wordt ingezet, werkt alles zoals het hoort. De combinatie van Arlo met Google Wifi en een iPhone XS is blijkbaar een lastige. Het bevestigen zelf is daarna een fluitje van een cent doordat de lamp – net als de camera’s van Arlo – op batterijen werkt.

Werking: lampen met bewegingssensoren zijn natuurlijk ook bij de lokale bouwmarkt te koop, maar een app biedt meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld door tijdzones in te stellen en meldingen te ontvangen. Als je de lamp met de camera’s van Arlo verbindt (draadloos uiteraard), ontstaat de echte meerwaarde. Camera’s kunnen bijvoorbeeld geactiveerd worden op het moment dat de lamp op een andere plek beweging detecteert. Ook fijn: de camerabeelden worden de eerste zeven dagen gratis bewaard.

Prijs: 160 euro

De Security Light is een schijnwerper die reageert op beweging en kan communiceren met de beveiligingscamera’s van Netgear-dochter Arlo. Beeld Arlo
De Security Light is een schijnwerper die reageert op beweging en kan communiceren met de beveiligingscamera’s van Netgear-dochter Arlo.Beeld Arlo

Albert Heijn zet boodschappen in de koelkast

Een nieuwe toepassing van het smart home is een experiment van Albert Heijn met slimme-slotenmaker Nuki. Wie zo’n slot heeft, kan de winkel op afstand toegang geven tot zijn huis door met de app het slot te openen. De super zet de boodschappen vervolgens in de koelkast.

Verder lezen

Sesam Open u 2.0: je kunt natuurlijk een touwtje uit de brievenbus laten hangen, maar er zijn veiliger oplossingen. Met deze slimme gadgets is de voordeur permanent in de gaten te houden. En zo nodig te openen.

De deurbel van Nest herkent zelf wie er voor de deur staat.

Het zogenaamd slimme huis bestaat in werkelijkheid uit een stelletje idiot savants.

Alle apparaten straks online: zie dan maar eens een cyberramp te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden