Zo komen die Pokémon in uw achtertuin terecht

Pokémon Go, de smartphonegame waarbij spelers in de echte wereld op zoek moeten gaan naar Pokémon en die een wereldwijd een enorme hit is, leidt op verschillende plekken tot overlast of onveilige situaties. Maar hoe wordt eigenlijk bepaald waar de virtuele beestjes verschijnen? En hoe komt u er weer vanaf?

Beeld reuters

Pokémon Go is ontwikkeld door Niantic. Dit Amerikaanse sofwarebedrijf bracht in 2011 de smartphonegame Ingress uit. Bij dit spel moesten spelers locaties in de echte wereld voor hun team proberen te veroveren. Ingress legde een steeds groter wordende verzameling aan van belangrijke en interessante locaties, zoals markante gebouwen en kunstwerken, die in het spel konden worden aangemerkt als een basis die kon worden veroverd.

Google Maps

Omdat Niantic eerder deel uitmaakte van Google, hadden de makers al de beschikking over uitgebreide kaarten van Google Maps. Een uitgeklede versie van Google's kaartendienst diende als basis voor Ingress, en de makers gooiden er een digitaal laagje overheen, die het speelveld vormde.

Gebruikers van Ingress konden zelf ook interessante locaties aandragen, die ze voorzien van een foto konden doorsturen naar de makers. 'Er zijn ongeveer 15 miljoen inzendingen binnengekomen', zegt John Hanke, CEO en oprichter van Niantic, tegenover Mashable. 'Ongeveer vijf miljoen daarvan hebben we goedgekeurd en in de game gestopt.'

Pokémon Go maakt gebruik van een geactualiseerde versie van de kaarten van Ingress, waarbij de interessante locaties zijn omgevormd tot Pokéstops (plekken waar spelers gratis voorwerpen als Pokéballs, nodig om Pokémon te vangen, kunnen krijgen) en Pokémon Gyms (locaties die door teams veroverd kunnen worden). Door de jarenlange polulariteit van Ingress vind je deze locaties nu in Pokémon Go verspreid over de hele wereld.

Meer over Pokémon Go

Wat is Pokémon Go? Waar maakt iedereen zich zo druk over? Wat houdt dit Pokémonspelletje in? En hoe kun je eraan meedoen? Alles over Pokémon Go. (+)

De computerbeestjes die in de jaren negentig een enorme rage waren, zijn terug. En hoe. Via de smartphone zitten de Pokémon nu virtueel in de echte wereld en zetten die op stelten. (+)

Pokémon Go is gemakkelijk op te pakken, verslavend en werkt bijzonder goed. Alleen jammer dat de batterij zo snel leeg is. Lees hier de recensie.

Geografische markeringen

Om te bepalen welke Pokémon waar opduiken, heeft Niantic gebruik gemaakt van de geografische markeringen op de kaarten van Ingress. Zo vind je in parken vaak andere wezentjes dan bij bijvoorbeeld een gracht in de binnenstad. Ook zijn alle Pokémon in principe te vangen vanaf de openbare weg. Ze kunnen op een kaart wel in een gebouw verschijnen, maar de speler zou ze moeten kunnen vangen zonder er naar binnen te gaan.

Hanke: 'Als een Pokémon op de kaart verschijnt, kun je vanaf de plek waar je op dat moment staat op het beestje tikken om hem te proberen te vangen - ervan uitgaande dat je op een veilige plek staat. Ook is de app zo ingesteld dat er geen Pokémon bij snelwegen en andere gevaarlijke locaties verschijnen. Volgens Hanke zoekt Niantic een goede balans tussen veiligheid en het aanmoedigen van mensen om van de bank af te komen.

Beeld photo_news
Beeld epa

Ziekenhuizen

Desondanks lopen veel mensen toch ziekenhuizen en politiebureaus binnen of begeven ze zich op of bij het spoor tijdens hun zoektocht naar Pokémon. Zo hebben de Nederlandse Spoorwegen al bij Niantic hun zorgen geuit over de veiligheid van spelers. Ook enkele andere bedrijven hebben geklaagd.

Naar aanleiding van meerdere van zulke klachten en uitingen van bezorgdheid heeft de ontwikkelaar dinsdag bekendgemaakt dat burgers en bedrijven zich kunnen melden op de website van Niantic. De ontwikkelaar zal dan 'de nodige maatregelen' nemen om ervoor te zorgen dat de Pokémon niet meer op hun terrein verschijnen.

Ook kunnen Pokéstops die per abuis op een onwenselijke locatie (zoals herdenkingsmonumenten) zijn geplaatst, zo worden verwijderd.

Beeld anp

Risico's

De smartphonegame Pokémon Go is nog geen week geleden gelanceerd of wereldwijd gaan mensen massaal de straat op om Pokémon te vangen en te trainen. Maar de game brengt ongewenste effecten met zich mee. Vier risico's op een rij. (+)

Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden