Zo houden Abe Dijkman (Romeo) en Dieuwertje Dir (Julia) de Shakespeare-klassieker interessant

Romeo en Julia zijn er weer: 'Dit is je baby, joe!'Goed toch?

Hein Janssen
null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

De jonge acteurs Abe Dijkman (24) en Diewertje Dir (28) spelen de titelrollen in Shakespeares Romeo en Julia, in een nieuwe bewerking van Toneelgroep Oostpool. Twee pubers verdwaald in een wanhopig gepassioneerde liefde, waarbij ze niet alleen elkaar maar ook hun families in de ellende storten. Is dat stuk nog steeds interessant? En is dit hun droomrol? Waarom wilde regisseur Marcus Azzini juist deze twee talenten? En hoe staan ze zelf tegenover De Grote Liefde?

Abe Dijkman/Romeo

'Ja, ik herken dat wel, die intense, romantische hang naar liefde. Dat je wilt dat dat het enige is dat bestaat, en je daarin zwelgt. Ook ik heb ooit wel eens 's nachts in donkere straatjes rond gezworven om Haar te ontmoeten. Ik had al een paar keer met Marcus Azzini gewerkt en toen wij een keer afspraken, zei hij ineens dat hij mij als Romeo wilde. Hij liep al langer rond met het plan dit stuk op te voeren en dit vond hij het moment. Ik denk dat hij de romanticus in mij herkende. Ik had het stuk al gelezen en ook een paar verfilmingen gezien. Die taal vond ik altijd al prachtig: zo'n zinnetje als 'De zon is Julia' is toch mooi?

'Het stuk is bewerkt door Jan Hulst en Kasper Tarenskeen. Zij hebben aan Shakespeares poëzie een heel concrete, eigen taal toegevoegd. Die bewerking schuift heen en weer tussen de Middeleeuwen en de huidige tijd. De kostuums zijn een mix van maillots en pofbroeken, maar dan gemoderniseerd - het onderwerp gender zal er ook in voorkomen. Nee, het wordt zeker niet in de actualiteit getrokken. In dit geval geen Romeo die Julia via Tinder ontmoet.'

Favoriete citaat: 'Was jij jong en zo godvergeten, pijnlijk, dodelijk, tergend, hatend, liefhebbend. Fucking loden veer, ondraaglijke lichtheid, al die shit bij elkaar, verliefd op iemand die je moest verlaten dan mocht je spreken, en zou ik luisteren en kijken hoe je je haar uitrukte en languit op de grond viel om vast de maat van je graf op te nemen.'

null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

Diewertje Dir/Julia

'Ik heb auditie gedaan voor de rol van Julia. Twee dagen van tevoren werd ik opgebeld en moest ik een monoloog voorbereiden uit de balkonscène. Ik viel meteen voor het stuk: die zoektocht van Julia om de woorden te vinden voor de grote liefde en de leegte die ze voelt! Het gaat over gevoelens van liefde, haat, verlangen en schaamte - al die grote emoties komen voorbij. Julia is eigenlijk een extreem radicale puber, bezeten van haar Romeo en fantaserend hoe het zal zijn om met hem te vrijen. Waar ik bang voor ben, dat ga ik juist aan, dat is haar motto. Voor een actrice is het spannend daar een vorm voor te vinden.

'Tijdens de audities kreeg ik de opdracht om Abe enorm te teasen en flink uit te dagen. Dus ik moest geen gedweeë Julia spelen, maar eentje die alle kanten op stuitert. Dat heeft Marcus kennelijk overtuigd, dat er iets spannends tussen Abe en mij gebeurde.

'De bewerking die wij nu spelen is een mix van stijlen. Zo schrijft Shakespeare: 'De liefde baarde mij een monster. Wat walging wekte is mij nu alles waard'. In onze bewerking is dat: 'De liefde gooide een monster door mijn keukenraam en toen ik beter keek zag ik een briefje waarop stond: Dit is je baby, joe! Kut.' Goed, toch?

null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

'Ook ik heb me wel eens uitgesloofd voor de liefde. Op de middelbare school was ik verliefd op een jongen die me op een keer meenam naar zijn zolderkamer om daar met een paar vrienden te blowen en met een luchtbuks uit het raam te schieten. Hij vroeg me opeens of ik dat ook wilde doen. Ik liet me niet kennen, pakte de buks en schoot per ongeluk een duif uit de lucht. Afschuwelijk eigenlijk. Ik eet nu geen vlees meer, dus dat dierenleed heb ik intussen wel weer goed gemaakt.'

Favoriete citaat: 'Verberg het onervaren bloed dat mijn wangen kleurt, tot bange liefde dapper wordt, maar nooit normaal en altijd bijzonder'.

Romeo en Julia van William Shakespeare door Toneelgroep Oostpool, regie Marcus Azzini. Première 6/1 in Huis Oostpool, Arnhem, tournee t/m 24/3.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden