Review

Zirimiri Press verdient lof voor dit uitzonderlijke proza

Een van de hoofdpersonen in Een afgedane zaak van de Tsjechische auteur Patrik Ouredník (1957) is de mislukte schrijver Dyk sr. Hij heeft een hekel aan de jeugd, wat hem tot een 'pedofoob' maakt: 'Pubers! Tieners! Gatver! Die kalverblik! Die als droogbloemen geplette gezichten! Die kudde-overtuiging van de eigen uitzonderlijkheid!'

null Beeld
Beeld

Gelukkig is Dyk sr. zo consequent om voor zijn eigen kind geen uitzondering te maken. De vaderlijke aandacht voor Dyk jr. beperkt zich tot een doeltreffend: 'Huil maar, huil maar, zoon, des te minder blijft er over om te plassen.'

Zijn tegenspeler is inspecteur Lebeda, die zich bezighoudt met kleine criminaliteit in het postcommunistische Praag. Terloops vallen er meerdere doden en dit verhaal laat zich dan ook als een detective lezen, met Lebeda als een hedendaagse Maigret. Tenminste, dat beweert ene Jean Montenot wiens naam onder het nawoord staat. In werkelijkheid is dit quasi-academische essay een alles ontregelend laatste hoofdstuk dat de schrijver heeft toegevoegd om de lezer nog wat meer in verwarring te brengen. Zo geeft hij vijftien mogelijke verklaringen voor zijn curieuze verhaal, om vervolgens te stellen dat iedere verklaring even geloofwaardig is als onzinnig.

Patrik Ouredník, Een afgedane zaak (****), fictie.
Uit het Tsjechisch vertaald door Edgar de Bruin.
Zirimiri Press; 192 pagina's; euro 18,00.

Typisch Tsjechisch

Ouredník is het type schrijver dat alleen maar in de Tsjechische literatuur lijkt voor te komen. Scherp formulerend, vol sociale kritiek, wars van romanconventies en met een gevoel voor humor dat zich vooral op de oneindige domheid van de mens richt. Bohumil Hrabal was zijn voorganger.

Eerder verschenen van Ouredník het veelgeprezen Europeana en Het geschikte moment, 1855, beide bij kleine uitgevers. De grote uitgevers zien blijkbaar geen heil in dit uitzonderlijke, maar ook ongemakkelijke proza. Lof dus voor de jonge Zirimiri Press.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden