ZIPPERGATE Washington is gewoon Hollywood

Komt dat zien! Komt dat zien! De langverwachte hoofdvoorstelling in het theater der absurditeiten. Eenmalig en exclusief! Bill Clinton heeft een Afspraak met de Waarheid!...

TIM OVERDIEK

Er is nog ruim twee weken te gaan, maar we zijn er helemaal klaar voor. Popcorn en cola in huis, zapper op de leuning van de bank zodat we van kanaal naar kanaal kunnen schieten om van de diverse ceremoniemeesters te genieten. Na bijna zeven maanden gebakkelei over voor- en overspel is godzijdank het eindspel aangebroken.

Er is geprobeerd om het schandaal te negeren. Heus. Kosovo, China en Irak vroegen om serieuze aandacht in Washington, zoals ook Pakistan en India een uitgekiende gelegenheid boden voor de Verenigde Staten om zich te profileren als resolute wereldmacht. Maar je kunt het natuurlijk niet eeuwig over het buitenland hebben.

En dus dwaalden politieke discussies over binnenlandse aangelegenheden elke keer weer af naar Clintons vermeend oraal genot in het beruchte zijkamertje. Monica Lewinsky's jurk, al dan niet bevlekt, de samenzweringscomplotten, het lijstje met voorgedrukte leugens, het verraad van Linda Tripp, het stilzwijgen van Hillary en het gedraai van Bill. Volop gespreksonderwerpen.

Een ouderwets gezellig hoogtepunt volgde afgelopen dinsdag. Monica was in town. Gevlucht uit haar zelfverkozen ballingschap bij papa in Los Angeles was de carrière-stagiaire via New York, waar geheime besprekingen met federaal aanklager Kenneth Starr hadden plaatsgevonden, in Washington gearriveerd.

Aan de hand van haar publiciteitsagente Judy Smith baande een stralende Lewinsky zich een weg door de batterij camera's en het corps hongerige journalisten. Oude tijden herleefden, nadat de Amerikaanse media zich een half jaar geleden nog op de vingers hadden getikt voor de hijgerige hysterie waarmee zijzelf de Affaire naar buiten hadden gebracht.

Het verhaal gaat, en helaas zijn feiten nog steeds even lastig van gissingen te scheiden, dat de regeringsleider het tijdens de orale seks met Monica nimmer tot een daadwerkelijke ejaculatie heeft laten komen.

Probeer dat maar eens met een ernstig gezicht aan de kijker en lezer te presenteren. De tabloids hebben het makkelijk. 'Monica opent haar mond', schreeuwde de tabloid Philadelphia Daily News toen Lewinsky zich bereid verklaarde om te getuigen tegen Clinton.

Maar ook gevestigde media hebben klaarblijkelijk geen enkel probleem om seksuele technieken in politiek en historisch perspectief te plaatsen. Seks verkoopt, is een veelgehoord cliché, dat de onstuimige media-aandacht moet verklaren dan wel rechtvaardigen.

Feit is dat politiek in de Verenigde Staten een onweerlegbaar onderdeel van de entertainment-industrie is geworden. Niet de politiek zelf, waarbij regering en Congres over belastingkwesties of buitenlandse interventie beslissen; wel de verslaggeving van de gebeurtenissen op Capitol Hill en aan 1600 Pennsylvania Avenue.

Washington is Hollywood geworden. Het zal de kijker een zorg wezen of Linda Tripp en Monica Lewinsky roddelende ambtenaren waren of figuranten in de populaire tv-serie Melrose Place. Het seksschandaal is goed voor smeuiige grappen in de late night talkshows, die de volgende dag op het werk schaterend worden herhaald.

De dagelijkse press briefings met Clintons woordvoerder Michael McCurry gaan niet over handelsverdragen of wetsvoorstellen. De pers wil weten of de president inderdaad een jurk aan Monica heeft geschonken.

Verslaggever Wolf Blitzer van CNN had gisteren een keiharde primeur. Lewinsky zou het betreffend kledingstuk aan onderzoeker Starr hebben overgedragen. Mogelijk vertoont de jurk 'DNA-bewijsmateriaal', aldus Blitzer. Hij bedoelde spermavlekken.

Peilingen wijzen uit dat Clinton het onverminderd goed doet als president. Ofschoon de bevolking hem al twee keer op een leugen heeft betrapt. In het Whitewater-onderzoek kwam Clinton op eerder uitgesproken woorden terug, en bij zijn getuigenis in de Paula Jones-zaak erkende hij voor het eerst overspel met Gennifer Flowers te hebben gepleegd.

Overspel in het Witte Huis is niets nieuws. John F. Kennedy vermaakte zich kostelijk met prostituees in het presidentiële zwembad, tot ergernis overigens van de CIA. Franklin Delano Roosevelt stierf in de armen van zijn maitresse. Wie in Amerika aan hun aureool durft te komen, wordt onherroepelijk beschuldigd van landsverraad.

De vermoorde Kennedy geldt als grote inspiratie voor William Jefferson Clinton, al heeft deze anekdote een interessante bijbetekenis heeft gekregen nu de huidig president door eigen stommiteiten zo veel onheil over zich heeft afgeroepen. Op 17 augustus slaat voor hem het uur der waarheid.

Zal het Congres, mocht het zover komen, de veelgeplaagde president wegsturen wegens Zippergate? Welnee, en Starr, Clinton, Republikeinen alsmede Democraten, en hopelijk ook de Amerikaanse bevolking weten dat.

Vriend en vijand snakken naar een verlossing, maar in de tussentijd ergeren we ons verlekkerd aan al het Breaking News.

Tim Overdiek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden