Taalgebruik Zin van de week

Zin van de week: Oude vrouw toegetakeld door ‘kettingrukker’

De Volkskrant  staat elke week stil bij de mooiste, lelijkste of anderszins opvallendste zin.

De zin van deze week ‘Oude vrouw toegetakeld door ‘kettingrukker’.’

Hij stond in  De Telegraaf van 17 oktober 

Waarom is het de zin van de week?  Eigenlijk wilde ik aandacht besteden aan de zin ‘Heeft u zelf het idee dat u antwoord geeft op mijn vraag?’
Deze vileine en subtiel geestige uitspraak deed Jeroen Pauw in zijn uitzending van 9 oktober tegen een om de lauwe brei heen draaiende Robo-Rob Jetten.

Maar toen sprong gisteren ineens deze Telegraaf-kop me bijzonder prangend  in het het oog. Op zich is er weinig mis met de zin.  Gewoon een stukje samengevatte informatie boven een artikel, zoals dat een kop betaamt. Dit specifieke stukje samengevatte  informatie echter, zorgde voor zeer veel verwarring bij de lezer, getuige de commentaren op sociale media.  Waarom? Door het woord ‘kettingrukker’, dat overigens ook in  berichten van andere nieuwsbronnen, zoals AT5, werd gebruikt. 

Een kettingrukker is een berover die bruut sieraden van iemands nek trekt. Bijvoorbeeld door op een scooter langs te sjezen, net als een tasjesrover. Dit overkwam een oude vrouw in Amsterdam-Noord. Ze raakte daarbij gewond, dus het is allemaal helemaal niet grappig. Maar geef toe, lezer, is dat ook echt het eerste waaraan u dacht toen u dat woord las? Zag u niet eigenlijk stiekem een seriemasturbeerder voor zich? Een non-stop zelfbevrediger, een onophoudelijk onaneerder? En, het komt de oude dame in kwestie niet toe maar, moest u toen niet ook stiekem een beetje grinniken? De zin krijgt dan namelijk iets kolderieks en ook iets ingewikkelds. Want hoe  breng je iemand letsel toe met aan de lopende band je lul in je hand?

Ik vermoed dat die bijbetekenis van het woord veel dwingender is en meer tot de verbeelding spreekt dan wat er eigenlijk wordt bedoeld. Ik zou dan ook een nieuw woord willen voorstellen voor het fenomeen. Da’s nog niet makkelijk: kettingtrekker en kettingaftrekker helpen ook al niet. Maar wat dacht u van juweelgrisser, sieraadsnatcher, halssnoersleurder? Dan kunnen we kettingrukker misschien ook gewoon houden voor.... dat andere. Wat denkt u? Zouden ze bestaan? Kent u ze? Heeft u zelf het idee dat u antwoord geeft op mijn vraag?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.