Taalgebruik Zin van de Week

Zin van de week: Als-tie je kan een kleut eraf trekken, dan istie het niet vergeten


Waar: Mr Frank Visser doet uitspraak. Maandag 3 september, SBS 6

Meester Visser reisde deze week af naar Zeeland voor een geheel ondertitelde uitzending. Beeld anp

Waarom

Een nieuw seizoen van Meester Frank Visser doet uitspraak is begonnen en Nederland verkneukelt zich.  Zo ook ik, want als je ergens een schatkist aan schitterende, opmerkelijke zinnen kunt vinden is het daar wel. Zo werden we vorige week getrakteerd op een confrontatie tussen twee oude bekenden. De buurvrouwen Tilly en Conny zijn in 2015 al bij Rijdende Rechter John Reid geweest in een uitzending die bij de meesten van ons bekend is onder de naam: Koude pannekoeken. (Ik mot geen koude pannekoeken!)

 De nieuwe buurbitch-beleving leverde alweer wat spraakpareltjes op, zoals: ‘Het is een stiekemerig mens , dat zit in d’r’ en ‘Ik gooi niets over de schutting,  ja, misschien een pot pis, voor op d’r kop.’ 

In de aflevering van deze week reisde Meester Visser af naar Zeeland voor een geheel ondertitelde uitzending. Dit laatste was geen overbodige luxe, maar gek genoeg kon ik mijn keuze-zin duidelijk  verstaan: ‘Als-tie je kan een kleut eraf trekken, dan is-tie het niet vergeten.’ Ook de presentator merkte op dat hij, hoewel hij geen Zeeuws kende, deze woorden toch uitstekend begreep. 

Misschien is dat wel het kenmerk van een goede zin: al snap je niet letterlijk wat er gezegd wordt, het sentiment komt over. Een goede zin raakt , hoe dan ook. Iemand een kloot afdraaien, of aftrekken, is een prachtig tot de verbeelding sprekende uitdrukking die oorspronkelijk uit het Vlaams komt. Het betekent: iemand dwarsbomen, maar dat hadden we dus zonder de uitleg ook al begrepen. Het mooist vind ik de toevoeging ‘dan is-tie het niet vergeten’. Het ligt minder voor de hand dan bijvoorbeeld, ‘dan zal hij het niet laten’ en is daarom des te leuker en creatiever.  Je zegt eigenlijk: ‘Als die klootzak de kans krijgt om je te dwarsbomen, zal hij die zeker onthouden.’ Juist die creativiteit maakt het programma zo leuk. Het maakt dat ik volgende  week weer kijk.  En als ik de kans krijg een mooie zin te noteren, dan bennik-die niet vergeten. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.