Zilveren Griffels uitgereikt: kinderboeken over afgegraasde onderwerpen vallen in de smaak

Rouw om een overleden huisdier, je alleen voelen op een nieuwe school, maar liefst twee keer de Tweede Wereldoorlog, dinosauriërs en waar baby's vandaan komen: zes van de zeven Zilveren Griffels die de jury woensdagmiddag uitreikte, gaan naar kinderboeken over afgegraasde onderwerpen.

Pjotr van Lenteren
Bibi Dumon Tak won in 2012 al eens de Gouden Griffel voor haar boek Winterdieren. Dit jaar maakt ze weer goede kans met haar boek Siens hemel. Beeld anp
Bibi Dumon Tak won in 2012 al eens de Gouden Griffel voor haar boek Winterdieren. Dit jaar maakt ze weer goede kans met haar boek Siens hemel.Beeld anp

Tijdens de Kinderboekenweek in oktober horen we welke Zilveren Griffel wordt ingewisseld voor een Gouden. Daarvoor zijn twee serieuze kandidaten.

Martine Letterie en Koos Meinderts schreven goede, maar niet de beste boeken over het populairste onderwerp bij de geschiedenisles. De een volgt in het aangenaam lichte Kinderen met een ster (Leopold) zes joodse kinderen in Westerbork. De ander richt in het subtiele Naar het noorden (Hoogland & Van Klaveren) de aandacht op jonge slachtoffers van de hongerwinter, op zoek naar eten in Overijssel, Friesland, Drenthe en Groningen.

Ook de bekroonde informatieve boeken bevatten geen verrassingen. Alleskunner en tweevoudig Gouden Griffelwinnaar Daan Remmerts de Vries vertelt in T.rex Trix in Naturalis (Leopold) over wat er allemaal komt kijken bij het opgraven van oeroude botten en Bette Westera (goud in 2015) beantwoordt in Baby'tje in mama's buik (Gottmer) nog maar een keer de oudste vraag ter wereld. De succesvolle Anna Woltz ten slotte, schreef over een hulphond en twee eenzame brugklassers: Alaska (Querido). De succesvolle winnaar van vorig jaar is dit jaar hoogstens zilver waard.

Een waardige winnaar zou Bibi Dumon Tak (goud in 2012) zijn met het zeer goed ontvangen Siens hemel, waarin een gezin rouwt om een overleden hond. Het is ongetwijfeld een van haar best geschreven boeken tot nu toe. Maar dan kiest de jury opnieuw voor mooi verwoorde somberheid in plaats van voor het beste kinderboek dat ook nog eens spannend of aanstekelijk vrolijk is.

Spannend gaat niet lukken. De jury scheepte het meest opwindende boek van het afgelopen jaar, Eilanddagen van Gideon Samson (Leopold), af met een eervolle vermelding. Zijn stilistisch knappe verslag van een driehoeksverhouding in de zomervakantie had meer waardering verdiend.

Daarom is de favoriet dit jaar: Tangramkat (Lemniscaat). Dit spectaculaire prentenboek van de wat minder bekende Maranke Rinck vertelt hoe het de eeuwenoude Chinese legpuzzel tot leven komt. Illustrator Martijn van der Linden werd voor dit boek tegelijkertijd bekroond met een Zilveren Penseel. Dubbel goud deze herfst, waarom niet? De productieve illustrator verdient de hoogste bekroning al jaren. Dit is het moment.

Alleskunner Daan Remmerts, op de foto bij de uitreiking van de Gouden Griffel in 2010, won dit jaar ook een Zilveren Griffel. Beeld anp
Alleskunner Daan Remmerts, op de foto bij de uitreiking van de Gouden Griffel in 2010, won dit jaar ook een Zilveren Griffel.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden