nieuws

Zilveren Griffels uitgereikt aan elf jeugdboeken

Elf kinderboekenschrijvers hebben dinsdag een Zilveren Griffel gekregen, de prijs voor de beste jeugdboeken van het afgelopen jaar. Een van deze boeken wint in oktober de Gouden Griffel. Dat wordt bekendgemaakt aan het begin van de Kinderboekenweek in oktober.

Pjotr van Lenteren
‘Hele verhalen voor een halve soldaat’ van Benny Lindelauf, een van de winnaars van de Zilveren Griffel. Beeld
‘Hele verhalen voor een halve soldaat’ van Benny Lindelauf, een van de winnaars van de Zilveren Griffel.

Grootste kanshebber is zonder enige twijfel het ambitieuze en spectaculaire boek Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf. Daarin proberen vijf oudere broers door sprookjes te vertellen het leven van de jongste te redden. De verhalen zijn grimmig, duister en verslavend, zoals sprookjes horen te zijn. Lindelauf won al de nodige prijzen, maar dit is zijn beste boek tot nu toe.

De Griffel wordt in oktober voor de vijftigste keer uitgereikt en kan dat vieren met boeiende kandidaten. Zoals het onderhuidse en spannende Beste broers van Jowi Schmitz. Raf en Robbie verhuizen samen met hun ruziënde ouders naar opa en oma. Die blijken een verdrietig geheim te hebben.

Of het wervelende en hartverwarmende Gozert van Pieter Koolwijk. Gozert is het verzonnen vriendje van Ties, die door zijn eigen fantasie steeds verder in de problemen komt. Beide boeken zijn sterke voorbeelden van waar Nederlandse kinderliteratuur zo goed in is: de schrijvers zijn op een knappe en ontroerende manier eerlijk over gevoelige onderwerpen.

Heel dicht in de buurt komt Gloei van Edward van de Vendel. Die interviewde voor deze vuistdikke bundel 21 jongeren rond het onderwerp gender en geaardheid. Van homo tot trans, van non-binair tot aseksueel: alles komt aan de orde in persoonlijke verhalen, geïllustreerd met portretten en gedichten. Van de Vendel vindt wondermooie, treffende taal voor zaken waar nog nauwelijks Nederlandse woorden voor zijn en dat maakt dit boek urgent.

Hele verhalen voor een halve soldaat en Gloei vielen ook nog eens in de smaak vanwege hun uiterlijk: de illustratoren, respectievelijk Ludwig Volbeda en Floor de Goede, zijn tegelijkertijd bekroond met een Zilveren Penseel.

Verder genomineerd zijn Er lag een trommeltje in het gras, ook van Edward van de Vendel, Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp, Die kleine is Don, de lange is Sjon, van Catharina Valckx, Wonderbos van Jan Paul Schutten, De gemene moord op Muggemietje van Ted van Lieshout, Ons kasteel aan zee van Lucy Strange en Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw van Davide Morosinotto.

De twee vertaalde boeken maken geen kans op Goud. Naast elf Zilveren Griffels maakte de jury ook acht Zilveren Penselen en 27 eervolle vermeldingen, de zogenaamde Vlag en Wimpels, bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden