Zijwaarts film-liquideren

Hoe zou u een rivaal liquideren? Mits in het bezit van een pistool, zou u het wapen vermoedelijk recht houden, mikken en vervolgens de trekker overhalen....

De Nederlandse rappers Ossi, FI, Germaine en Jay Jay, die samen de Green Gang vormen, waren daarvan niet op de hoogte, zo constateerde de technische recherche na een uitbundige schietpartij nabij een winkelcentrum in de Bijlmer. Deze week eiste het Openbaar Ministerie straffen van 10 en 11 jaar tegen de artiesten. 23 Kogels zou de rapformatie hebben afgevuurd, op de vier inzittenden van een klemgereden Volkswagen Golf. Slechts één kogel trof doel, in een rechterelleboog. Oorzaak van al die verspilling, aldus de politie: het schieten op ‘de gangstermanier’, waarbij hand en wapen stijlvol schuin worden gehouden, en het stukken moeilijker richten is.

Over de oorsprong van dat gangsta-style schieten, is in de Verenigde Staten al veel geschreven. Meestal wordt Hollywood als oer-bron aangeduid. Marlon Brando schoot in 1961 al scheef in de door hem zelf geregisseerde western One Eyed Jacks. Eli Wallach deed in 1966 iets soortgelijks als bandiet Tuco (the ugly) in Sergeo Leones The Good, the Bad and the Ugly. Het zijwaarts film-liquideren geniet ook een voordeel voor de cameraman; je kunt zowel pistool als gezicht in één intense close-up vangen. En wanneer je van dichtbij schiet, is de kans nog best groot dat je iets raakt.

De huidige populariteit van het scheefschieten wordt echter niet aan de westerns toegeschreven, maar aan de in Los Angeles gefilmde gettofilm Menace II Society (1993), van de Afro-Amerikaanse Hughes-broers. In de openingscène van die film schiet het personage O-Dog op deze typische wijze een supermarktverkoper dood, omdat die het waagde iets over zijn moeder te beweren.

De film was een groot succes onder jongeren, en inspireerde allerlei navolgers in films en videoclips tot het kantelen van hun wapens. Ook op straat, onder de echte criminelen, maakte de onhandige techniek school. Een gewoonte die – in het spiegelspel tussen film en realiteit – weer leidde tot een hilarische scène in de HBO-televisieserie The Sopranos: wanneer Tony Soprano’s protegé Christopher Moltisanti voor een klusje twee Afro-Amerikaanse criminelen inhuurt, moet hij ze continu corrigeren – houd je pistool nou toch eens recht!

Of de trend sociaal wenselijk is, blijft de vraag. Het voordeel is dat je elkaar scheefschietend minder snel verwondt, het nadeel is dat onschuldige passanten met al die verdwaalde kogels meer risico lopen.

De fans van de Nederlandse rappers stoorden zich daar niet aan, en juichten het stel gewoon toe vanaf de publieke tribune in de rechtszaal. Free Jay Jay en FI T-shirts zijn te bestellen via de website van de Green Gang.

Ook die T-shirt trend werd ooit aangezwengeld in Hollywood, toen actrice Winona Ryder moest voorkomen voor winkeldiefstal. Het ironische Free Winona-shirt wordt nog steeds verkocht, als classic design. Wie liever iets moderners draagt, kan ook uitzien naar een Joran shirt. De website freejoran.nl is inmiddels in bedrijf.

Bor Beekman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden