Zijn hulpprogramma's RTL nutteloos en misleidend?

Deelnemers aan hulpprogramma's van RTL zijn misleid. Dat stelt NRC Handelsblad, dat onderzoek deed naar hulptelevisie van de zender. De krant sprak ruim twintig deelnemers van programma's als Een nieuw begin, Geef mij nu je angst, Herrie in de keuken én Herrie in het hotel. Uit die gesprekken blijkt dat RTL de belofte om hulp te bieden niet altijd nakomt. Ook moeten kandidaten vaak verregaande contracten ondertekenen en is het verboden met de pers te praten.

De Nederlandse chef-kok Herman den Blijker, presentator van Herrie in de Keuken Beeld null
De Nederlandse chef-kok Herman den Blijker, presentator van Herrie in de Keuken

RTL en producent Blue Circle geven in een reactie aan dat het door de krant geschetste beeld 'geen recht doet aan de werkelijkheid'. De zender zegt het als 'onze taak' te zien om de mensen die aan hulpprogramma's meewerken 'ook echt te helpen. Het welzijn van de deelnemer is leading bij het maken van deze programma's'. 'We behalen hiermee al jaren positieve resultaten.'

In het eerste deel van het drieluik dat NRC deze week over hulp-tv publiceert, komen deelnemers van Een nieuw begin aan het woord. In dit programma maken mensen die een ongelukkige periode achter de rug hebben een nieuwe start, met de hulp van cosmetische chirurgen en psychologen.

Kandidaten kregen ingrepen waar zij in eerste niet om hadden gevraagd, zoals een borstvergroting en een neuscorrectie. Ze gingen ermee akkoord na de vraag: 'Zou je nog iets aan jezelf willen veranderen?' De operaties waarvoor de deelnemers in eerste instantie meededen, werden soms niet correct uitgevoerd en er was amper psychologische nazorg. Slechts drie keer werd er gesproken met een psycholoog gedurende het proces.

Vervolgbehandelingen voor eigen rekening

Renate Holtrop is een deelnemer van het programma in 2012. Zij wil graag wat laten doen aan haar wallen, maar krijgt ter plekke een aanbod om ook haar neus en tanden te laten verbeteren. Holtrop heeft een zware jeugd gehad en krijgt van het programma ook psychische hulp. Deze hulp houdt echter op na nog één telefoontje na de uitzending. Met het wegwerken van haar wallen is ze tevreden. Ze heeft spijt dat ze aan haar neus en tanden heeft laten knutselen.

Kandidaten vertelden NRC dat zij behandelplannen en medische dossiers niet mochten inzien en dat ze dus niet wisten waar ze aan toe waren. Vervolgbehandelingen waren voor eigen rekening van de deelnemers, die juist meedoen omdat zij dergelijke operaties niet kunnen betalen. Wanneer een deelnemer wilde stoppen, dreigde Blue Circle de 'totale productiekosten' van de aflevering op de weigeraar te verhalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden