Zijlstra kan bezuinigingen op kunst versneld doorvoeren

Als het aan de Tweede Kamer ligt kan staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) zijn bezuinigingen in de cultuursector eerder dan gepland invoeren. Een motie van de PvdA om de versnelling tegen te gaan haalde het dinsdag niet. De motie had de steun van D66, GroenLinks en SP.

De demonstratie in Amsterdam in november tegen de cultuurbezuinigingen. © Joost van den Broek/ de Volkskrant

De VVD-bewindsman moet in deze kabinetsperiode 200 miljoen bezuinigen op de cultuurbegroting. Hij moet nog bepalen welke kunstinstellingen moeten besparen. Aanvankelijk wilde hij de nieuwe subsidieperiode per 2014 laten ingaan, maar onlangs kwam hij met het plan dat met een jaar te vervroegen. Dan krijgen culturele instellingen eerder duidelijkheid of ze door de bezuinigingen worden getroffen. Ook sluit de vierjarige subsidiecyclus van het Rijk per 2013 beter aan bij die van gemeenten en provincies.

Voorbereiden
PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma kwam met de motie, omdat zij vindt dat culturele instellingen de tijd tot 2014 nodig hebben om zich voor te bereiden op de bezuinigingen. Ze kunnen zich dan oriënteren op andere manieren om hun activiteiten te financieren. Ook vindt zij dat door het vasthouden aan de oorspronkelijke planning een zorgvuldiger beslissing kan worden genomen. Dan is er immers meer tijd om met instellingen te spreken en adviezen van de Raad voor Cultuur onder de loep te nemen.

Eerder al had Zijlstra toegezegd dat het geld dat door de vervroeging wordt bespaard, niet de staatskas in vloeit. De cultuursector kan daarover blijven beschikken, al zal het waarschijnlijk niet direct in kunstuitingen worden gestopt. Het wordt waarschijnlijk gebruikt om zogenoemde frictiekosten (zoals ontslagen) op te vangen.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden